MEB yasa tasarısı Meclis önünde protesto edildi

Eğitim-Sen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısını Meclis önünde protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
MEB yasa tasarısı Meclis önünde protesto edildi

Eğitim-Sen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısını Meclis önünde protesto etti.

    Dikmen Kapı girişinde bir araya gelen sendika üyeleri, ‘Eğitimde yıkıma izin vermeyeceğiz, AKP’nin saldırı yasalarına karşı direneceğiz’ pankartı açtı.

    Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyeleri adına konuşan Abdullah Karahan, kamu kaynaklarını özel okullara aktarma girişimleri ve eğitim yöneticilerinin tasfiye planı ile eğitim sisteminin yeni bir kaosun içine itildiğini söyledi. Bugüne kadar eğitim sisteminde eğitim biliminin en temel ilkeleri ve toplumsal ihtiyaçlarının göz ardı edilecek kadar sayısız yasal değişikliğin yapıldığını söyleyen Karahan, eğitimin en temel sorunlarının çözülmek yerine daha da derinleştirildiğini savundu.

    "TASARI TARİHİN EN BÜYÜK TASFİYE PLANINI İÇERMEKTEDİR"

    Karahan, “Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan ‘Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ eğitimde yıllardır uygulanan piyasa merkezli politikaların ve siyasal kadrolaşma hamlelerinin çok daha ilerisini ifade etmektedir. Tasarı, dershanelerin kapatılması bahanesi üzerinden bir taraftan kamu kaynakları ile özel okulların doğrudan desteklenmesini getirirken, diğer taraftan sayıları 100 bini bulan eğitim yöneticilerine yönelik tarihin en büyük ve an kapsamlı tasfiye planını içermektedir.“ dedi.

    Hükümetin bu tasarıyla kamusal eğitim alanının daralttığını ifade eden Karahan, özel eğitimin doğrudan desteklenmesi yönünde ise ciddi adımlar attığını ileri sürdü. Karahan, “Kamusal eğitime ayrılması gereken kaynakların dershanelerin dönüşümü bahanesiyle özel öğretime aktarılması, özel okulların eğitim içindeki payının artırılması için sayısız teşvik ve destek getirilmek istenmesi, iktidarın eğitim politikasının merkezinde halkın değil, piyasa güçlerinin olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

    Karahan, iktidarın MEB Temel Kanunu ve Teşkilat Kanunu’nda yapmak istediği değişiklikle, kendi döneminde atanan tüm yöneticilere görevden el çektirmeyi düşündüğünü belirtti. Karahan, ayrıca hükümetin yeni yönetim kadrolarını, kendi siyasi çizgisindeki valiler aracılığıyla bakanlığa bağlı okul ile kurumlarda görevlendirmek için kapsamlı bir değişiklik yapmak istediğini iddia etti.

    Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Yorumlar