MEB tasarısı protestosuna gazlı polis müdahalesi (2)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için bugün iş bırakan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Meclis'e yürümek isteyince, polis engeliyle karşılaştı.

Google Haberlere Abone ol
MEB tasarısı protestosuna gazlı polis müdahalesi (2)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için bugün iş bırakan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Meclis'e yürümek isteyince, polis engeliyle karşılaştı. Barikatın açılması için önce polise karanfil uzatan, ardından barikata yüklenen sendika üyelerine gazla müdahale edildi.

Kızılay Sakarya Caddesi’nde toplanan sendika üyeleri, ‘Eğitimden umudu kestim baba bana da gemicik al’, ‘Eğitim haktır satılamaz’, ‘Dershane bahane okulları satmak şahane’ pankartları açtı. Toplanan grup daha sonra ‘Her yer rüşvet her yer yolsuzluk’, ‘Hırsız var’ sloganları eşliğinde Meclis’e doğru yürüyüşe başladı. Kızılay Selanik Caddesi girişinde grubun önü Çevik Kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Meclis’e yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirten polis, bakanlık önünde de eylem olduğunu ve grubun bir süre beklemesini istedi. Yolun açılmasını isteyen grup, polise karanfil verdi.

Polisin anonsuna karşılık, yürüyüş için anons yapan grup, polis barikatına yüklendi. Kalkanlarla grubu geri itmeye çalışan polis, gazla sendika üyelerine müdahale etti. Gazdan etkilenen grup, geri çekilmek zorunda kaldı. Bir süre oturma eylemi yapan eylemciler, geri sayım yaptıktan sonra barikata ikinci kez yüklendi. Çevik Kuvvet ekipleri grubu yine biber gazıyla püskürtmeye çalıştı. Yaşanan arbede sırasında bazı eylemcilerin gazdan etkilendiği görüldü.

Bir süre sonra polis barikatı kaldırıldı. Sendika üyeleri buradan bakanlığa yürüdü.

“BU İKTİDAR MEŞRUİYETİNİ YİTİRMİŞTİR”

Bakanlık önünde toplanan grup adına açıklamayı Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir yaptı. Demir, konuşmasına eski MEB Bakanı Hasan Ali Yücel’in ölüm yıldönümünü anarak, başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın ses kayıtlarına değinen Demir, “Bu siyasal iktidar artık, meşruiyetini yitirmiştir. Bu siyasal iktidar ve Bakanlar Kurulu yasa çıkarma yerine yapacağı en onurlu iş, en doğru iş, hemen istifa etmektir. Bu kadar pişkinlik olmaz. Elbette ki biz kapitalizmin ve kardeşi emperyalizmin pisliklerini biliyorduk. Yıllarca bunu anlattık. Ama bu kadar da olduğunu, Başbakan ve oğlunun arasında böyle bir paralel yapı olduğunu ilk defa gördük. Hani Başbakan diyor ya; ‘paralel yapı’ işte bu paralel yapı.” dedi.

Demir, Erdoğan’ın ses kaydına da ‘Bu yalandır. Ben böyle bir konuşma yapmadım. Bu bize yakışmaz.’ diyemediğini, ‘Burada kumpas var, şantaj var, montaj var.” dediğini söyledi. Ülkenin onurunun daha da aşağı düşürülmemesi gerektiğini belirtti.

Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.
CİHAN

Yorumlar