'MEB tasarısı ile okul yöneticilerini siyasilerin tayin etmesinin yolu açılıyor'

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi üyeleri, toplumun herkesiminden tepki alan MEB yasa tasarısını protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
'MEB tasarısı ile okul yöneticilerini siyasilerin tayin etmesinin yolu açılıyor'

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi üyeleri, toplumun herkesiminden tepki alan MEB yasa tasarısını protesto etti. Yasa tasarısının çok tehlikeli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu saatten sonra okul yöneticilerinin siyasiler tarafından tayin edilmesinin yolunun açıldığı söylendi.

Açıklamada, okul yöneticilerinin kaderinin valiler ve İl Milli Eğitim müdürlerinin iki dudağı arasına bırakılmasının yanı sıra atamalarda siyasi parti yöneticilerinin etkili olması ile AKP iktidarının kendi yandaşlarını öğretmen olarak atamasının önünün açıldığı belirtildi.

Faikbey Caddesi At Heykeli önünde, eğitimde korkunun hâkim kılınması, okulların siyasallaştırılması, sindirilmiş, baskılanmış ve ezilmiş insanların sosyal statülerin ellerinden alınması gibi asla kabul edilemeyecek birçok hususu barındıran bu yasa tasarısını şiddetle ve nefretle kınadıklarını beyan eden Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi Dış İlişkiler ve Basın Sekreteri Onur Güçtemur, "Düşünebiliyor musunuz MEB yöneticileri 4 yılını doldurduğu takdirde görevleri sona erdirilecek, bu kişilerin yerine getirileceklerde sınav şartı aranmayacak, karar merci valiler ya da İl Milli Eğitim müdürleri olacaktır. Bu durumda eğitimde adeta bir kıyım yaşanacaktır. Sendikaların mücadelesi sonucu okul yöneticilerine getirilen sınav uygulamasının bu tasarı ile kaldırılması, 19 yıl öncesine dönülmesi adil olmayı, kul hakkı yememeyi, ehliyeti ve liyakati hayatının merkezine alan hiç kimsenin kabul edeceği bir durum değildir."

'SİYASİ GÖRÜŞÜ AKP OLMAYANLAR ÖĞRETMEN OLAMAYACAK'

Güçtemur, bu durumda yandaş ve arkası sağlam olanlar, siyasi görüşü AKP ile uyuşanlar mı öğretmen yapılacak sorusunun akıllara geldiğini ve sözlü sınav ne anlama gelmektedir? Diye sorduklarını ifade ederek, "Sözlü sınav; akılla, izanla açıklanabilecek bir şey asla değildir. Herkes bilmektedir ki; sözlü sınav torpildir."dedi.

Bu tasarı ile iki yıl önce değiştirilen MEB Merkez Teşkilatı'nın yeniden değiştirileceğini ifade eden Güçtemur, "Şu anda 600 kişinin havuzda olduğu göz önüne alındığında, bu tasarının yasalaşmasıyla da 300 kişi daha havuza alınacak ve MEB’in hafızasının tamamen silineceği bir gerçektir. İki yılda bir üst düzey bürokrat yemenin amacı ne olabilir doğrusu merak ediyoruz. Merkez Teşkilatındaki tecrübeli şube müdürlerinin eğitim uzmanı yapılmasını da aklı selim hiç kimse açıklayamaz."

Dershane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmadan mülakatla MEB kadrosuna atanmasına da değinen Güçtemur, "Bu durumun atama bekleyen 350 bin öğretmene, atanamadığı için intihar eden, psikolojileri bozulan, ellerinde diplomalarıyla sokaklara itilen öğretmenlere haksızlık olduğunu göremeyenler ocaklara ateş düşürmüştür. Bu tasarıyla kendi adamlarını MEB kadrolarına alacağı şimdiden belli olan iktidar, eğitimi baştan sona kendi görüşlerine göre dizayn etmektedir." İfadelerini kullandı.

'BU TASARIYI TEBEŞİR TOZU YUTMAYANLAR HAZIRLAMIŞTIR'

Tasarıda, tek adam olma hevesiyle nasıl yanıp tutuşulduğu, Milli Eğitim'de anti demokratik uygulamaların nasıl yapıldığının görülmesi açısından da son derece önemli olduğuna da dikkat çeken Güçtemur, bu tasarıyı hazırlayanların tebeşir tozu dahi yutmadıklarını, öğretmenlik mesleğinin çilesini bilmediklerini, eğitim camiasının nasıl yönetileceğinden bihaber olduklarını söyledi.

Bu tasarının MEB’in çalakalem yönetildiğini de gösterdiğine son olarak atıfta bulunan Güçtemur, "Oysa masa başında alınan kararlarla, makam koltuklarında bacak bacak üstüne oturmakla, burnu kaf dağındaki zatlarla, tek adam olma hevesiyle eğitimde başarı sağlayamazsınız.Çok açık söylüyoruz ki; tasarı bu haliyle yasalaştığında eğitim yönetilemez hale gelecektir, okullardaki başarı düşecektir. MEB’in hafızası silinecektir, MEB yandaş yetiştirme kurumu haline gelecektir. Dolayısıyla intikam hırsı ile hareket edenler, eğitimi yerle yeksan ettiğinin artık farkına varmalı ve bu ucube tasarıyı ivedilikle geri çekmelidir." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar