MEB müfettişlerinin soruları öğrencileri tedirgin ediyor

Üniversiteye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) bir hafta kala, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), müfettişler kanalıyla dershanelere ve okullara yönelik denetim başlatması öğrenci ve veliler arasında huzursuzluğa yol açtı.

Google Haberlere Abone ol
MEB müfettişlerinin soruları öğrencileri tedirgin ediyor

Üniversiteye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) bir hafta kala, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), müfettişler kanalıyla dershanelere ve okullara yönelik denetim başlatması öğrenci ve veliler arasında huzursuzluğa yol açtı.

Kahramanmaraş’ta dershane, yurtlar ve özel okullarda eğitim gören öğrencilerle görüşen Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, ilkokul, lise üniversite ve üniversite hazırlık düzeyindeki öğrencilerin kişisel bilgilerini alarak ‘devlet büyüklerini karalamaya yönelik propaganda yapılıyor mu?, Farklı görüşteki öğrencilerin kurumdan atılıyor mu?, veliniz'e propaganda yapıldı mı?’ gibi sorular yöneltti.

Yapılan soruşturmanın sınava hazırlanan öğrenciler arasında endişe oluşturduğunu dile getiren dershane yöneticileri LYS'ye sayılı günler kala böyle bir uygulama başlatılmasına anlam veremediklerini belirtti. Öğrenci listelerinin, kişisel bilgilerin toplanmasının, veli ve öğrencileri huzursuz ettiğini ifade eden eğitimciler, sınav endişesi taşıyan öğrencilerin siyasal ve propaganda içerikli sorularla etki altına alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Tepkilerini düzenlenen basın açıklamasıyla dile getiren Kahramanmaraş Dershaneler Birliği (KARDERBİR) üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dün, tüm dershaneleri kapsayan kurumlarda ‘siyasal propaganda yapıldığı’ iddiasıyla genel bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

KARDERBİR adına basın açıklaması yapan İbrahim Kara, "Bu gün KARDERBİR olarak dershanelerimizi rahatsız eden, öğrencilerimizi ve velilerimizi tedirgin eden bir konuda kamuoyunu aydınlatma gereği duyduk. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dün tüm dershaneleri kapsayan kurumlarda siyasal propaganda yapıldığı iddiasıyla bakanlıkça şikayet, merci ve gözetmeksizin genel bir soruşturma başlatılmıştır. Bu soruşturmada dershanedeki sınıflar dolaşılarak belirlenen öğrencilere siyasal propaganda yapılıp yapılmadığı, devlet büyüklerine hakaret edilip edilmediği, velilere dönük propaganda yapılıp yapılmadığı gibi sorular yöneltilmiştir. Dershaneciler olarak bu tip bir soruşturmayı saygıyla karşılamakla birlikte bu soruşturmanın YGS sınava bir hafta kala yapılması öğrenci ve veliler üzerinde büyük bir tedirginlik oluşturmuştur. Bizler ticari eğitim kurumları olduğumuz için hiçbir öğrencimizi siyasal tercihine göre kayıt yapmadığımız gibi kurumdan da uzaklaştırılamaz. Siyasal içerikli sorulara cevap vermek zorunda kalan öğrencilerimizin sınava bir hafta kala motivasyonları bozulmuş, tedirginlik oluşmuş ve karşılaştıkları bu olumsuz durumu biz idarecilere bildirmişlerdir." diye konuştu.

Hazırlanan tutanaklarda öğrencilerin ve velilerin kişisel kimlik bilgilerinin de yer aldığını anlatan Kara, "Hazırlanan tutanaklarda öğrencilerin ve velilerin kişisel kimlik bilgilerinin ve adreslerini alınması hem öğrencilerimizde hem de velilerimizde bir fişleme korkusu oluşturmuştur. Velilerimiz tarafından kurumlarımıza büyük oranda şikayet geldiği için öğrencilerimizin sınava bir hafta kala motivasyonları bozulduğu bu soruşturmanın MEB tarafından en azından YGS sınavından sonra yapılmasını dile getiriyoruz." şeklinde konuştu.

"BİR SİNDİRME POLİTİKASI OLARAK ALGILIYORUZ"

Yapılanların sindirme politikası olduğunu kaydeden Kara şöyle konuştu: "Milli Eğitim Bakanlığı ne düşünüyor bilmiyoruz ama çocuklarımızın haftaya YGS’leri var siz de takdir edersiniz ki bir öğrenci sınıftan çağrılıyor tüm bilgileri alınıyor, çeşitli sorulara muhatap oluyor ve bir tutanak imzalattırılıyor, ne düşünürsünüz? Acaba benim geleceğimle ilgili bir sıkıntı mı olacak, istikbalime yönelik bir endişe mi olacak? Çocuklarımız ağlıyor, gözyaşı döküyor, ders çalışamaz oluyor. Çocuklarımızı Tam tersine bu dönemde tedirgin değil motive etmemiz gerekiyor. Bu dönemde böyle bir uygulamanın yapılmasını çok mantıklı bulmuyoruz, bir sindirme politikası olarak algılıyoruz. Bizim için en büyük tedirginlik oluşturan konu sınava bir hafta kala bu araştırmanın başlatılmış olması. Sınava bir hafta kalmış öğrencilerimiz böyle bir şeyle, yani hiç suçu yok, her hangi bir taraftan şikayet yok, öğrencilerimiz rastgele çağırılarak tutanaklar tutulması öğrencilerimiz üzerinde büyük bir tedirginlik oluşturuyor bu da sınavlarına yansıyacak. Öğrencilerimizin bir yıllık hatta 12 yıllık emekleri boşa gidecek."

"SORUŞTURMANIN, CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN ONAYINDAN SONRA YAPILMASI MANİDAR"

Soruşturmanın, dershanelerle ilgili yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Gül’ün onayından sonra yapılmasının manidar olduğunu savunan Kara: "Yine böyle bir çalışmanın Cumhurbaşkanı onayından önce de olması ayrıca aklımıza farklı sorular getiriyor. Malum dün Cumhurbaşkanımız dershaneler yasasın onayladı, dershaneler kanuni olarak şu an itibariyle kapandı." dedi.

"İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR BİLE SORULARA TABİ TUTULDU"

Kahramanmaraş FEM Dershanesi Müdürü Hasan Basri Görmez, soruşturmanın tüm Türkiye genelinde yapıldığını ve ayın 24’üne kadar tamamlanmasının planlandığını dile getirdi. İlkokul çağındaki çocukların bile sorulara tabi tutulduğunu bildiren Görmez, "Öğrendiğimiz kadarıyla özel okullarda, öğrenci yurtlarında, dershanedekilerin benzeri bir soruşturma başlamış durumda. Tabi böyle genel bir şeyin yapılması haklı olarak insanları rahatsız ediyor. Zaten siyasal tercihleri buluğ çağına ermiş, yaşı 18’in üstünde olan, akıllı insanlardır. Birilerinin yönlendirmesine onları etkilemeyecektir. Bu tip bir araştırmanın bu kadar geniş kapsamlı ve insanları rahatsız edecek boyutta yapılmasını doğru bulmuyoruz. Şikâyet edilen bir yer varsa müfettişlerin oraya gidip şikayet konusunu ilgili mercilerden alması gerekir. Yoksa bütün yurt sathına yayılıp bir araştırma yapmak toplumda çok da doğru bir algı oluşturmuyor. Bu uygulamanın tüm Türkiye genelinde Bakanlık talimatıyla olduğu yönünde bir bilgi var. Biz şu anda Kahramanmaraş’ta birçok dershane, özel okul hatta ilkokul 4. Sınıf öğrencilerine bile gidip bu soruların yöneltildiğini duyduk. Komik ve trajik bir durum." açıklamasında bulundu.

Öğrenci velisi Ali Sağıroğlu ise anne-baba olarak bu durumu çocuklara izah edemediğini belirtti.
Sağıroğlu, "Çocuğun direk gözüne bakarak sanki etki altında bırakmak istercesine soruların peş peşe sıralanması çocuklarımızın üzerinde çok büyük bir baskı oluşturmuş. Bunu da ben kendi çocuğumda dinledim." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar