Mazlumder şube başkanı, Başbakan’ın Bakan Ergin’e telefon emri sorusuna kızdı

'Selam Terör Örgütü' kapsamında yaklaşık 7 bin kişinin dinlenildiği iddia edilen konuyu mahkemeye taşıyan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Bursa Şube Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin.

Google Haberlere Abone ol
Mazlumder şube başkanı, Başbakan’ın Bakan Ergin’e telefon emri sorusuna kızdı

'Selam Terör Örgütü' kapsamında yaklaşık 7 bin kişinin dinlenildiği iddia edilen konuyu mahkemeye taşıyan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Bursa Şube Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin ile bir iş adamına yönelik telefon konuşması sorusuna tepki gösterdi.

İddia edilen dinlemeleri yargıya taşıyan Mazlumder Bursa Şubesi ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, Bursa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Dinlemelerin hukuksuz olduğunu savunan Şakir Çalışkan, “Geçen hafta bazı basın yayın organlarına yansıyan derneğimizin genel başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerinin de aralarında bulunduğu toplumun değişik kesimlerine mensup, iş adamı, siyasetçi, gazeteci, yazar ve sivil toplum kuruluşu yöneticisinin telefonlarının hayati bir terör örgütü kapsamında dinlendiği, iletişimlerinin kayda alındığı bilgisine yer verilmiştir. Bursa’dan da bazı üyelerimizin ve çeşitli sivil toplum kuruluşu arkadaşlarımızın isim ve telefon numaralarına bu listede yer verildiği görülüyor. Basında çıkan ve çok sayıda kişinin isim ve telefonlarının yayınlandığı bu haberlerde yer alan vahim iddialarının doğruluğunun araştırılarak böyle bir soruşturma kapsamında dinlemenin yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise kanuni iletişimin tespiti ve kayda alınması için aranan şartların gerçekleşip gerçekleşmediği ve kayıt altına alınan verilerin soruşturma dışında başka amaçlarla kullanılıp kullanılmadığının tespiti, özel hayatın gizliliği ve kişi hürriyeti ve güvenliği açısından çok önemli bir zaruret halini almıştır.” dedi.

Masumiyet karinesi, haberleşme hürriyeti ve özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmemesinin bir hukuk devletinin asgari gerekleri olduğunun altını çizen Çalışkan, “Yasanın verdiği imkanları ve adli sistemi kullanarak sözü edilen ihlalleri gerçekleştiren tüm adli ve idari kamu görevlileri hakkında gerekli adli ve idari soruşturmalar derhal başlatılmalı ve özel hayatın gizliliği ve kişiye özel verilerin muhafaza altında tutulması yönünde devlete sarsılan güven yeniden ve acilen tesis edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Bu konuda suç duyurusunda bulunacaklarını anlatan Şakir Çalışkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Mazlumder Bursa şubesi olarak Bursa’da hukuka aykırı bir şekilde dinlenen arkadaşlarımızla birlikte basın açıklamasını müteakip suç duyurusunda bulunacağımızı, bu pervasız, fütursuz hukuksuzluğun sonuna kadar takipçisi olacağımızı ilan ediyor ve ülkemizin gerçek anlamda bir hukuk devleti olması için tüm halkımızı da bu tür hukuksuzluklara karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Şakir Çalışkan, bir gazetecinin; “Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Başbakan Erdoğan arasında geçen ve kendilerince de sonradan kabul edilen konuşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise, “Arkadaşlar, biz tamamen dinlemişseniz teknik bir açıklama yaptık. Burası adliye, her şeyin ortaya çıkarılması için gerekli girişimi başlatıyoruz. Diğeri siyasi değerlendirmedir, o bizi ilgilendirmez. Biz burada bir gerçeğin peşindeyiz. Başkaları başkalarının, başka şeylerin peşinde olduğu için zaten bu kadar insan dinleniyor. Biz de bu hukuksuzluğa karşı bir girişim başlattık. Ben burada bir siyasi değerlendirme yapmak durumunda değilim. Sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve diğer arkadaşlarla beraber. Bize bunu söyletemezsiniz, teşekkür ederim.” şeklinde tepki gösterdi.

Basın açıklamasının ardından adliye binasına giren Şakir Çalışkan ve diğer üyeler suç duyurusunda bulundu. CİHAN

Yorumlar