Matematik Olimpiyatları’na Yıldırımhan ve Burç damgası

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen 11’inci Matematik Olimpiyatları'na Mersin'deki Özel Yıldırımhan ile Adana'daki Burç Eğitim Kurumları'nın öğrencileri...

Google Haberlere Abone ol
Matematik Olimpiyatları’na Yıldırımhan ve Burç damgası

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen 11’inci Matematik Olimpiyatları'na Mersin'deki Özel Yıldırımhan ile Adana'daki Burç Eğitim Kurumları'nın öğrencileri damga vurdu. Törende Yıldırımhan Eğitim Kurumları'nın 8, Burç Okulları'nın ise 9 öğrencisi madalya aldı.

    

    3 Mayıs'ta gerçekleştirilen Matematik Olimpiyatları'na Adana ve Mersin’deki ortaokul ve liselerde öğrenim gören 116 öğrenci katılmıştı. Olimpiyatlarda önceki yıllardan farklı olarak her kategoride ikişer; 1’incilik, 2’ncilik ve 3’üncülük ödülleri verildi.

    Suphi Öner Öğretmenevi Tarsus Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir, matematiği dünyayı anlamanın evrensel anahtarı olan bir bilim dalı olarak nitelendirdi. “Matematikle soyut şeyleri somut hale getirerek anlamaya çalışıyoruz” diyen Prof. Dr. Gizir, düzenlenen etkinliğin sistemli çalışmayı, zekâyı ve bu zekâyı kullanabilme becerisini gerektirdiğini söyledi.

    Olimpiyatın öğrencilerin basit denilebilecek temel aletlerle yüksek seviyedeki sorunları çözmesini amaçladığını kaydeden Prof. Dr. Gizir, etkinliğin, geleceğin bilim insanlarına yol göstermek ve onları bilime adapte etmek için yapılan gönüllü bir aktivite olduğunu dile getirdi. İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Akyol ise

matematiğin önemine vurgu yaparak katılımın az olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak etkinliğe desteklerinin devam edeceğini aktaran Akyol, gelecek yıllarda katılımı artırmak için ellerinden gelen gayreti sergileyeceklerinin altını çizdi.

    Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahreddin Abdullayev ise 2004 yılından bu yana sürdürdükleri olimpiyatları bu yıl da gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 2008 yılından bu yana Mersin Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa programı çerçevesinde etkinliği gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Abdullayev, 2013 yılında ise yeniş bir atılımla etkinliği komşu 7 ili kapsayacak biçimde genişlettiklerini kaydetti ve böylelikle olimpiyatın bölgesel nitelik kazandığını aktardı. Önceki yıllara oranla katılımın azlığından yakınan Prof. Dr. Abdullayev, bunun çocukların matematiğe olan ilgilerinin azalmasıyla ilgisi olmadığını dile getirdi.

    Önümüzdeki dönemlerde TÜBİTAK’a başvuracaklarını ve birlikte çalışarak olimpiyatın seviyesini yükselteceklerini ifade eden Prof. Dr. Abdullayev, ayrıca olimpiyatlara ulusal nitelik kazandıracaklarını ve bu sayede olimpiyatlara katılarak dereceye girenlerin çeşitli avantajlar elde etmelerini sağlayacaklarını belirtti.

Olimpiyatların amacının öğrencilerde matematiğe karşı merak uyandırmak, matematiği yaygınlaştırmak olduğunu belirten Prof. Dr. Abdullayev, bu yıl olimpiyatlara Adana ile Mersin’den katılım sağlandığını söyledi ve öğrencilerin ortaokul, 9’uncu, 10’uncu ve 11-12’nci sınıflar olmak üzere 4 kategoride yarıştığı bilgisini verdi. Prof. Dr. Abdullayev bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak her kategoride ikişer 1’incilik, 2’ncilik ve 3’üncülük vereceklerini kaydetti. Konuşmaların ardından öğrencilerin ödülleri verildi.

    11’inci Matematik Olimpiyatları’na katılarak dereceye giren isimler şöyle: Ortaokul kategorisinde; 1’inci Adana Burç Ceyhan Ortaokulu’ndan Yektanur Demirci ve Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Özge Yaren Parlak, 2’nci Adana Burç Öge Ortaokulu’ndan kadircan Bozkurt ve Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Selami Uysal, 3’üncü Adana Burç Öge Ortaokulu’ndan Ömer Mert Mencek ile Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Halil Can Güngör, Dokuzuncu Sınıf kategorisinde 1’inci Adana Burç Çukurova Ortaokulu’ndan Enes Kangöz ve Mersin Özel Yıldırımhan Fen Lisesi’nden Hüseyin Averberk, 2’nci, Adana Burç Öge Ortaokulu’ndan Eren Can Gür ve Yahya Akel Fen Lisesi’nden Jiyan Bozyel, 3’üncü Adana Burç Çukurova Ortaokulu’ndan Ayşe Korkmaz ve Mersin Özel Yıldırımhan Fen Lisesi’nden Hasan Enes Demirel, Onuncu Sınıf kategorisinde; 1’inci Adana Özel Burç Vural Lisesi’nden Zekeriya Ürünlü ve Özel Çağ Fen Lisesi’nden Aydın Yiğit, 2’nci Adana Özel Burç Vural Lisesi’nden Mahmut Ayan ve Erdemli İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi’nden Orhun Karak, 3’üncü Adana Özel Burç Vural Lisesi’nden Yusuf Elbasan ve Kocahasanlı Anadolu Lisesi’nden Gülşehri Şahin, Onbir-Onikinci Sınıf kategorisinde; 1’inci Mersin Özel Yıldırımhan Fen Lisesi’nden Muhammet Furkan Merdan ve Adana Özel Burç Vural Lisesi’nden Melih Ünsal, 2’nci Mersin Özel Yıldırımhan Fen Lisesi’ndenDoğukan Hazar emre ve Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi’nden Dilan Ak, 3’üncü Mersin Özel Yıldırımhan Fen Lisesi’nden Ahmet Furkan Dinçer İle Yahya Akel fen Lisesi’nden Cihangir Cengiz. CİHAN

Yorumlar