MASADER:Ramazan, tütün mamullerini bırakmatada da rahmet bir ay

Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr Emin Canan, 11 ayı sultanı Ramazan ayının sigarayı bırakmada da bir rahmet ayı olduğunu söyledi. Ramazan ayının tütün mamüllerine son vermede altın fırsat olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
MASADER:Ramazan, tütün mamullerini bırakmatada da rahmet bir ay

Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr Emin Canan, 11 ayı sultanı Ramazan ayının sigarayı bırakmada da bir rahmet ayı olduğunu söyledi. Ramazan ayının tütün mamüllerine son vermede altın fırsat olduğunu belirten Canan, oruçla birlikte günün büyük bir bölümünün sigaradan uzak kalmanın bağımlılıktan kurtulmak içinde rahmet olduğunu kaydetti.

'Sigaradan uzak kalmada Ramazan ayı bir fırsat' isimli kampanya ile ilgili MASADER'de açıklama yapan Canan, kutlu ayda nikotin bağımlılığından kurtulma isteğinin yüzde 70 seviyesinde olduğunu ifade etti.

    Ülkede 15 milyon sigara bağımlısının bulunduğunu ve kullanma yaşının 10'a kadar düşmesinin gelecek adına üzüntü verici olduğunu belirten Canan, en iyi sigarayı bırakma yönteminin 'bırakmaya karar verdikten sonra' bir hekimden yardım istemesi olduğunu söyledi. Sigara bağımlığından kurtulmada hiç kullanmama süresinin bir yıl olduğunun altını çizen Canan, bu süre içinde iradeye sahip çıkmada doktor desteğinin şart olduğunu kaydetti.

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu verilerine göre dünyada 1,3 milyar kişinin tütün ve tütün mamulü kullandığını vurgulayan Canan, ülkede 15 milyon kişinin sigara içtiğini bununda nüfusun yüzde 27,1'ne tekabül ettiğine işaret etti. Canan, "Ülkemizde maalesef üç kişiden biri sigara kullanıyor. Bu çok ürkütücü bir durum. Ramazanın sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir fırsat. Ramazan nedeniyle herhangi bir maddenin tüketilemediği bir sürece girildiğini ve bu süreçte bağımlıların sigaradan uzaklaşabilme de önemli bir zaman dilimi. İçiciler bu dönemde bağımlılıklarını kontrol altına alabileceklerini, buda bir fırsat. Tiryakiler tedavilerini ramazan süresince planladıkları ve hekimlerden yardım aldıkları takdirde sigarayı bırakmaları kolaylaşabilir." diye konuştu.

2009 yılında kabul edilen 4207 sayılı tütün kontrol yasası ile birlikte sigara bağımlılığı daha iyi tanınmaya başlandığı, tedavi yöntemleri hakkında da detaylı bilgiye ve eğitime ulaşma şansı yakalandığını belirten Canan, ancak hala sigara bırakma desteği hekimler tarafından yaygın olarak verilmediğini, bunun yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Canan, sözlerini şöyle tamamladı: "Halbuki sigarayı kendi başına bırakmak kolay değildir. Sigara içenlerin yüzde 70'i bırakmak istiyor ve her yıl sadece yüzde 40'ı bırakma girişiminde bulunuyor. Destek almadan sigara bırakma girişimlerinin çok büyük kısmı sigaraya tekrar başlamakla sonlanıyor. Desteksiz sigarayı altı ay bırakmış kalabilme oranı ancak yüzde 3-5 arasındadır. Sigara bırakma girişimlerinin yüzde 80'i ilk bir ay içinde tekrar sigaraya başlamakla sonuçlanıyor."

Sigara bağımlılığının fiziksel kısmının nedeni nikotindir ve nikotin alınmadığında huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıktığını belirten Canan, bu semptomlar zamanla azalarak kaybolsa da sigara bırakma sürecinin ilk haftalarında en yoğun olduğunu ve sigara bırakma başarısızlığının en önemli nedenlerinden biri yoksunluk semptomları olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar