Mart ayının sonunda yağan kar fındık ve kiviyi dondurdu

Mart ayının son gününde yaşanan soğuk ve karlı hava, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık ve kiviyi dondurdu.

Google Haberlere Abone ol
Mart ayının sonunda yağan kar fındık ve kiviyi dondurdu

Mart ayının son gününde yaşanan soğuk ve karlı hava, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık ve kiviyi dondurdu. Yaşanan soğuk havanın üzerinden geçen bir haftadan sonra ağaçlarda oluşan hasar ortaya çıkmaya başladı. 400 metre rakımlı yerlerde yer yer kaybın yüzde 70’lere ulaşacağını belirten üreticiler, gelecek yıl fındık rekoltesinde önemli bir düşüş yaşanacağına dikkat çekti.

Kış ayları boyunca kar yağmaması, buna karşın hava sıcaklıklarının mevsim normalinin üzerinde seyretmesi, fındık ve kivi ağaçlarının erken uyanmasına sebep oldu. Kışın yağmayan karın mart ayının son gününde yağması ve iki gün süren soğuk havaya karşı bir çok üretici ürünü dondan kurtarabilmek için bahçelerinde ateş yakarak önlemler aldı ancak dona karşı başarılı olamadı.

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, özellikle Salıpazarı ilçesi civarında 300 metre rakımı üzerindeki fındık bahçelerinin dondan etkilendiğine dikkat çekti. Güven, “Ekiplerimiz sahada çalışmaya başladı. Zararın boyutları önümüzdeki haftaya netleşecek.” dedi.

Ayvacık İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin yaptıkları çalışmaya göre ise rakımı 400 metre üzeri olan mahallelerde özellikle Çamalan ve Kabaklık mahallelerinde zararın yüzde 60-70 oranında olduğu belirtildi.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, ilçenin yüksek kesimlerinde bulunan fındık bahçelerinde hasar meydana geldiğine belirtti. Güngör, şöyle dedi: “Ziraat mühendislerimiz, çarşamba gününden bu yana sahada çalışıyor. Yapılan tespitlere göre fındık, şeftali ve kivi üretimi bahçelerinde ilk belirlemelere göre yüzde 20 ile yüzde 30 arasında zarar olabilir. Bu dönemde, bu bölgede bu hava şartları beklenmiyordu. Yüksek kesimlerde yağan kar yerlerde tuttu. Don da oldu. Buralarda fındık bahçeleri bembeyaz oldu. Ama tabi ki çiftçimizin doğaya yapacağı bir şey yok. Tarım üstü açık bir fabrika işte. Fındık, şeftali, kivi, armut, kiraz, erik de havaların sıcak gitmesiyle çiçek açtı. Sonra da aniden soğuyan hava ürünlere zarar verdi."

YAKILAN ATEŞLER DE FINDIĞI KORUMADI

Ordu Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il genelinde don uyarısında bulunulması üzerine, üreticilerin bahçelerinde ateş yakarak 'dumanlama' yöntemiyle ürünlerini don tehlikesine karşı korumaya çalışması da yeterli olmadı. Ordu ve ilçelerinde de fındık bahçelerinin yaşanan don olayından etkilendiği ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin ise il genelinde rakımı 450 metrenin üzerinde olan fındık bahçelerinde meydana gelen don sebebiyle hasarın bu yıl yüzde 70 civarında olacağına dikkat çekti. Musa Keskin, “Kesin sonuçların belirlenmesi için eksper çalışıyor. Ancak benim yaptığım inceleme ve tespitlerime göre bu yıl fındıkta büyük bir yanma yaşandı. Kesin sonuç çıkmasa da şu anda yüzde 60, yüzde 70’lerin üstünde bir zarar var.” diye konuştu.



CİHAN

Yorumlar