Marmara Depremi 17. Yılı'nda anılıyor

Sakarya, Gölcük ve Yalova'da depremde yıkılan bazı binaların enkazı üzerine kurulan anıtta ilahiler okundu, dualar edildi. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, anıtı gezerken duygulu anlar yaşadı

Google Haberlere Abone ol
Marmara Depremi 17. Yılı'nda anılıyor
Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde saat 03.02'de saygı duruşuyla anıldı.

Kavaklı sahilindeki Deprem Anıtı önünde Marmara Depremi'nin 17. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde Kur'an-ı Kerim okundu, felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu.

Yaşamını yitirenler anısına anıta çelenk bırakıldı, denize karanfiller atıldı ve dua edildi.
Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999 tarihinin Türkiye için bir milat olduğunu söyledi.

Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Yazıcı, depremle ilgili yapılan her törende geçmişin muhasebesini yaptıklarını bildirdi.

Yazıcı, depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini dile getirerek, yapı stokları ve planlamaları bu bilinçle yapmanın hem devletin hem de toplumun görevi olduğunu anlattı.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de 17 yıl önceki depremden gerekli dersleri alarak geleceği şekillendirmenin gayreti içinde olduklarını vurguladı.

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

Depremde kaybettiği oğlunun mezarını 3,5 yıl süren araştırmalarının ardından mezarını kimsesizler mezarlığında bulan Emine Cebeci ise felaketin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen acısının hala taze olduğunu belirtti.

İnsanın evlat acısı yaşamasının zor bir durum olduğunu kaydeden Cebeci, şöyle konuştu:
"Evlat kolay yetişmiyor. Böyle bir durumda zaman ilaç olmuyor, zaman özlemini çoğaltıyor. Tek şey istiyorum; depremle ilgili gerekli tedbirler alınmalı. Diğer insanların, bizlerin yaşadığı acıları yaşamamasını istiyoruz. Bugün ve bu saat, bizim için sözün bittiği yer. 17 yıl önce oğlumla beraberdim ama şu anda değilim."

YALOVA

Yalova'da, 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 17 sene önce depremin yaşandığı saat olan 03.02'de yapılan törenle anıldı.

Kentte depremde yıkılan kimi binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'na akşam saatlerinde gelen vatandaşlar, felakette hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bıraktı.

Anıtın içindeki fotoğraf sergisini de gezen vatandaşlardan bazıları, gözyaşlarına hakim olamadı.
Gece geç saatlerde kalabalığın arttığı anıt çevresinde İl Müftülüğü görevlileri tarafından ilahiler okunarak dualar edildi.

Marmara Depremi'nin yaşandığı saat olan 03.02'de Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak'ın da katıldığı törenin ardından belediye ve bir grup esnaf tarafından ikramlarda bulunuldu.

ACILARI HEP TAZE KALDI

Depremi yaşayanlardan Mahmut Camkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o günleri hiç unutmadığını söyledi.

Camkıran, üç katlı binanın enkazında kaldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Kibrit kutusu gibi bir yerden çıktım. 18 saat enkaz altında kaldım. Hastanede tedavi olduktan sonra emekli oldum. Ayağımda kemik iltihaplanması var. 17 yıl geçti ama benim için 17 dakika geçmiş gibi bir şey. Şimdi burada depremin yaşandığı güne gittim. Buraya geldiğimde duygulandım. Acılar hep aynı taptaze. Depremde annemi kaybettim. O acıyı unutmak mümkün değil."

Abide Çepni ise sarsıntı esnasında Çınarcık ilçesinde olduğunu ifade etti.

Kızıyla enkaz altında 18 saat kaldıktan sonra kurtarıldıklarını dile getiren Çepni, "O günleri anlatmaya kelimeler yetmiyor. Çok acı yaşadık." dedi.

Fatma Barut da depremi Yalova'da yaşadığını ve o günleri unutmadığını belirtti.
O acıları tekrar yaşamak istemediğini anlatan Barut, "O gece uyumamıştım, televizyon seyrediyordum. Bir anda deprem oldu. İlk önce hafif sarsıntıydı, sonra hızlandı. Bir uğultu koptu. Evdeki eşyalar döküldü. Dışarıya kendimizi attık. Hamileydim, o stresle 6,5 aylıkken doğum yaptım." ifadelerini kullandı.

Barut, deprem ve afet bilinci eğitimi aldığını, şimdi o döneme göre bu konuda daha bilinçli olduğunu sözlerine ekledi.

SAKARYA'DA ANMA TÖRENİ

Sakarya'da, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için 17 yıl önce felaketin meydana geldiği saat olan 03.02'de anma etkinliği yapıldı.

Sakarya İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneğince (SİMDER) Kent Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, 17 sene önceki deprem nedeniyle şehirlerin yerle bir olduğunu, insanların öldüğünü, büyük acı ve sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

Deprem öncesi yapılan bazı binaların fotoğraflarını katılımcılara slayt sunumuyla gösteren Dişli, şöyle konuştu:

"Vaziyet kötü. Sanki beton kül gibi olmuş. Sebep ne? Sebep, binalarda mukavemet yok. Binalar ölü gibi, dokununca küt diye aşağı gidiyor. Bunlarla ilgili ne yapmamız lazım? Şimdi şapkayı önümüze koyup düşünme zamanı. Aynı acıları, sıkıntıları, ölümleri, milli kayıpları yaşamamamız için hepimiz bununla ilgili gayret edip çalışmamız lazım."

SİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Nafi Özdin de Marmara Depremi'nin üzerinden 17 yıl geçtiğini ancak acıların hala taptaze olduğunu söyledi.

Depremselliği yüksek bir bölgede yaşadıklarını belirten Özdin, "Dolayısıyla depremin tekrar etmesi kuvvetle muhtemel. Depremin olmaması için yapacak bir şeyimiz yok ancak depreme karşı alabileceğimiz önlemler olabilir." dedi.

Özdin, "Deprem öldürmez, binalar öldürür." gerçeğini esas alarak yapılaşmaya gidilmesinin, büyük acılar yaşanmasını önleyeceğini anlattı.

Depreme karşı alınması gereken önlemlere değinen Özdin, şunları kaydetti:
"Cenab-ı Hak, kendi hatalarımızdan dolayı zarar görmekten ve başkalarına zarar vermekten bizleri muhafaza eylesin. Bu yıl ikincisini tertip ettiğimiz Deprem Şehitlerini Anma Programı için 3 bin 891 deprem şehidimizin ruhuna ithafen 3 bin 891 Yasin-i Şerif okumaya karar verdik. Ayrıca, Türkiye'nin 81 ilinde bulunan imam hatip mezunları dernekleri ile bunu paylaştık. Camiamız ve ülkemizin her köşesinde deprem şehitleri için Yasin ve hatimler okundu. Allah kabul etsin."
Daha sonra, imamlar tarafından Kur'an-ı Kerim ve deprem kasidesi okundu. İlahilerin de seslendirildiği programda, İl Müftüsü İlyas Serenli tarafından depremde hayatını kaybedenler için dua ettirildi.
 

Yorumlar