Marmara Belediyeler Birliği'nde başkan yeniden Recep Altepe

Marmara Belediyeler Birliği’nin İstanbul’da yapılan 2014 yılı olağan birinci toplantısında başkanlık görevine yeniden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe seçildi. Marmara Belediyeler Birliği’nin Türk belediyeciliğinde...

Google Haberlere Abone ol
Marmara Belediyeler Birliği'nde başkan yeniden Recep Altepe

Marmara Belediyeler Birliği’nin İstanbul’da yapılan 2014 yılı olağan birinci toplantısında başkanlık görevine yeniden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe seçildi. Marmara Belediyeler Birliği’nin Türk belediyeciliğinde bir başarı öyküsü ve bir marka haline geldiğini belirten Altepe, “Hizmetlerimizi, hiçbir siyasi görüş ayrımı yapmaksızın bütün üyelerimize sunmaya ve bize verilen güvene layık olmaya çalışacağız” dedi.

Marmara Denizi’ne kıyısı olan 166 belediyenin üye olduğu Marmara Belediyeler Birliği’nin 2014 yılı birinci olağan toplantısı İstanbul Grand Cevahir Otel’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katılımıyla yapıldı. Belediye Başkanları ve meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 400 kişinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’de belediyeciliğin gelişerek bugünlere gelmesinde bir ekol haline gelerek adeta bir lokomotif görevi yapan MBB’nin, öncü rolünü pekiştirerek devam ettireceğini söyledi.

Temelleri 1973 yılında atılan ve 1975’te kurulan Marmara Belediyeler Birliği’nin o günden bu yana önemli çalışmaların altına imza attığını ifade eden Başkan Altepe, 2009-2014 dönemini başarıyla tamamlayan birliğin, bu dönemde gerçekleştirdiği paneller, çalıştaylar, zirveler, sempozyumlar, yarışmalar, bilimsel konferanslar, uluslararası iletişim, etkileşim çalışmalarıyla tarih dedenin not defterine ismini altın harflerle yazdırdığını kaydetti. Marmara Belediyeler Birliği olarak yeni belediyecilik dönemine iddialı biçimde hazırlandıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Türk belediyecilik sisteminin gelişmesi adına 2014-2019 icraat döneminde de yalnızca bölgemizde değil, Türkiye genelinde ve bizi takip eden ülkeler nezdinde, spesifik ve tematik çalışmaların yanında, bölgesel ve özellikle şehirlerin kalkınmasına yönelik çalışmalara da ağırlık vereceğiz. Birliğimizin belediyelere sunduğu hizmetleri ‘eğitim’, ‘uluslararası ilişkiler’, ‘proje danışmanlığı’, ‘üyeler arasında işbirliğinin artırılması’, ‘basım ve yayım’ olarak 5 ana grupta değerlendirebiliriz. Eğitim faaliyetlerimiz, birliğin en aktif olduğu alandır. Yılda ortalama 15 bin kişiye belediyeciliğin her alanında hizmet veriyoruz, son 5 yıl içerisinde 1000’in üzerinde eğitim programı organize ettik ve bu programlardan yaklaşık 75 bin belediye personeli etkinliğimize katılarak, bilgi ve birikimini arttırdı. Bu çalışmalar, Türk belediyecilik tarihinde daha önce görülmemiş başarılardır. Geride kalan 5 yıl, birliğin kurumsallaşması açısından dönüm noktasıdır” dedi.

İlke ve değer odaklı bir yönetim anlayışı sergilediklerini dile getiren Başkan Altepe, şunları söyledi: “Bizden önceki ekip arkadaşlarımızdan devraldığımız bayrağı aynı inanç ve ilkeler çerçevesinde daha ileriye götürme gayreti içinde olduk. Gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda, üye belediyelerimizin katkılarının büyük önem taşıdığını özellikle vurgulamak isterim. Yerel yönetimler ve belediyeler arasında işbirliği ve dayanışmayı geliştirerek, yerel yönetimlerin ve demokrasinin güçlenmesi için çalışıyoruz. Türkiye ve yakın coğrafyasında, belediyecilik alanında demokratik, katılımcı, saydam, hesap veren, insan hak ve özgürlüklerini esas alan bir yerel yönetim anlayışının yerleşmesi ve yaygınlaşması için çaba göstermeye 2014-2019 döneminde de devam etme arzusundayız. Şahsımın ve ekibimin en büyük ideali, üye belediyelerimizin dünya standardındaki kurumlar seviyesine yükselmesi ile “halka rağmen” değil, “halkla beraber” çalışmalar yürütebilmek için çalışmalar gerçekleştirebilmektir.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da toplantının açılışında yaptığı selamlama konuşmasında yerel yönetimlerin önemine vurgu yaptı. Yerel yönetimlerin ülkenin gelişmesinde etkin rol oynayan birimler olduğunu ifade eden Topbaş, şöyle konuştu: “Belediyeler demokratikleşme sürecinin kilit noktasında bulunmaktadır. Belediyeler, halkın yaşam alanlarını daha iyi hale getirmek ve kentin değerlerini kaybetmeden geleceğe yürüme adına önemi karar mekanizmalarıdır. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 sonrası kentlerin gelişimiyle ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmada kent yaşamının kaliteli hale gelmesi, cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması, kadın çocuk istismarının önlenmesi, yoksulluğun ortadan kaldırılması gibi konuların yerel yönetimlerin çalışmalarıyla yapılması gerektiği kanaati ortaya kondu. Hepimizin siyasi kimlikleri var ancak onu bir kenara tutup, herkese eşit mesafede olan hizmet kalitesini ön plana çıkaran bir yerel yönetim anlayışı etkin rol oynamaya başladı. Bu bağlamda belediyeler arası işbirliğini çok önemsiyorum. Bir dönem başkanlığını yaptığım Marmara Belediyeler Birliğinin bu işbirliğini güçlendirmeye yönelik çalışmalarına her zaman destek olmaya devam edeceğiz.”

Açılış konuşmaların ardından birliğin genel kuruluna geçildi. Birliğin geçen dönem başkanı olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tek adaylı kongrede güven tazeleyerek yeniden Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı’na seçildi. Seçimin ardından teşekkür konuşması yapan Başkan Altepe, şunları kaydetti: “Bu ulvi görevi yeniden bana verdiğiniz için, siz değerli üyelerimize teşekkürü borç bilirim. 2009’da Kadir Topbaş’ın TBB Başkan adayı olması ile bu görev İstanbul’dan Bursa’ya devrolmuştu. Kadir Topbaş’tan görevi devraldığım toplantıda, birliğimizin kurucu başkanı Marmara Adası Belediye Başkanı Ahmet Enön’le uzun bir sohbet gerçekleştirmiştik. Sayın Enön bana o gün, “en büyük parti belediyelerdir. Yeter ki iş yapmak için heyecanınız olsun. Milyonlarca insanımızın geçim kaynağı olan Marmara Denizi’nin, kanalizasyon sularıyla kirlenmemesi için, özellikle arıtma yapımına özen göstermenizi ve çevre çalışmalarına ağırlık vermenizi istiyorum” demişti. 2009’dan bugüne Ahmet Enön’ün bu önerisini unutmayarak, çevre problemlerini en öne aldık. Marmara Belediyeler Birliği olarak yeni dönemde de çevre, eğitim ve danışmanlık çalışmalarına büyük önem vereceğimizi belirtmek istiyorum. Marmara Belediyeler Birliği olarak, Türkiye´nin en güçlü bölgesel belediye birliğiyiz. Üyelerimiz arasında CHP’li de var MHP’li de, DP’li de.. Bizim toplantılarımızda o kadar güzel bir arkadaşlık ortamı var ki, kimin hangi partiden olduğunu anlayamazsınız. Birlik başkanı olarak şimdiye kadar verilen destek ve katkılardan dolayı sizlere yürekten teşekkür ederken, bizden önceki başkan arkadaşlarımızdan aldığımız bayrağı en ileri noktaya götürmek için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı belirtmek istiyorum. Hizmetlerimizi, hiçbir siyasi görüş ayrımı yapmaksızın bütün üyelerimize sunmaya, birliğimizi sizlerle birlikte yönetmeye, bize verdiğiniz güvene, mübarek oylarınıza layık olmaya çalışacağız. Yeni dönemin hepimize hayırlar getirmesini, Türk Belediyecilik sisteminin gelişerek ilerlemesini temenni ediyorum.”

Başkan Altepe, birliğe sağladığı destekler nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür plaketi verdi. CİHAN

Yorumlar