Mardin’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı yapıldı

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından Mardin’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Mardin’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı yapıldı

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından Mardin’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı yapıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Cengiz, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ve çevre il müdürleri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Ahmet Cengiz, çözüm süreci ile birlikte yaşanan olumlu hava sayesinde Türkiye’de sanayi gelişiminde ciddi bir katkı sağlandığını belirtti. Huzurun birlik beraberlik ve istikrarın büyümedeki etkisi önemli olduğunu kaydeden Vali Cengiz, "Eğer teröre harcanan meblağlar kalkınmaya harcansaydı şu an bulunduğumuz noktadan çok çok fevkinde bir noktada olurduk. Bu yükün altından alnımızın akıyla kalktık. Bizler devlet olarak vatandaşlarımızın gönlüne yaptığımız yatırımlar ile vatandaşlarımızın devlet arasındaki bağı güçlendireceğiz." dedi

Mardin'in artık huzuru hak ettiğinin farkında olduğunu ifade eden Cengiz, "Huzurunu bozmak isteyenlere de pirim vermeyi düşünmemektedir. Özellikle son süreçte yaşadığımız barış süreci ülkemizin sanayisinin gelişiminden ciddi bir katkı yapacaktır. Artık enerjimizi sürtüşmeler ile değil her birimizin aynı istikamete bakarak birlik berberlik kardeşlik içerisinde ailemizi, ilimizi, bölgemizi ve ülkemizi daha iyi yerlere nasıl getirebiliriz gayreti içerisinde olmamız lazım. Teröre harcadığımız rakamlar sık sık telaffuz ediliyor." şeklinde konuştu.

2.5 yıldır üniversite sanayi iş birliğinin başına kamu ifadesini koyacak kamu üniversitelerle iş birliğini nasıl geliştirebiliriz diye ciddi kafa yorduklarını ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Türkiye’de 81 ilde 300 civarında OSB 81 il içinde 177 üniversite bulunduğunu söyledi. Aslan, "Milletin bizden beklentisinde Türkiye’nin önüne koymuş olduğu 2023-2053-2071 ve ondan sonraki hedefler açısından baktığımızda ekonomi göstergeleri itibari ile bu üçlünün mutlaka daha çok bir araya gelme zorunluluğunu olduğuna kanaat gösterdik. Türkiye’de 3 .5 milyon girişimci var. Sanayici olarak tanımladığımız da bu yıl sonunda envanteri çıkaracağız. Herhangi bir ülkenin gidişatına yön vermenin en unsularından bir tanesi kalkınma planıdır. Ocak ayında 10'uncu kalkınma planı çıkarılacak. Üniversite sanayi kalkınmasına büyük önem vermeliyiz. Türkiye’de şu anda epey bir sayıda 30 üzerinde teknoloji geliştirme merkezleri var. Bunları çoğaltmamız gerekir. İnsan kaynağının geliştirilmesi önemlidir. Bu da üniversitelere büyük görevler düşüyor.” diye konuştu

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ise Türkiye’nin 2023 vizyonunda ekonomide dünyada ilk 10 arasına girmek için özellikle üniversite, sanayinin ve kamu desteğinde bir araya gelmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Konuşmaların ardından kamu-üniversite-sanayi işbirliğinde sorunlar ve çözüm önerileri konulu panel düzenlendi. CİHAN

Yorumlar