Marangozların işi malaya kaldı

Teknolojiyle birlikte bitme noktasına gelen meslek dallarından biri olan Marangozculuk can çekişiyor.

Google Haberlere Abone ol
Marangozların işi malaya kaldı

Teknolojiyle birlikte bitme noktasına gelen meslek dallarından biri olan Marangozculuk can çekişiyor. Siirtli marangozcular, her yıl bahar ayı ile birlikte bağlarda kullanılmak üzere vatandaşların edindiği mala yaparak ayakta tutunuyor.

Siirt’te 40 yıldır marangoz ustalığı yaptığını söyleyen Hatem Sobacı, bir dönem gözde olan marangozluk mesleğinin teknolojiyle birlikte hazır ürünlerin piyasaya girmesiyle, can çekiştiğini söyledi.
Dolap, masa, sandalye yatak odası vitrini gibi mobilya ürünlerini yetiştiremedikleri günleri hatırladığını belirten Sobacı, "Bir dönem marangozcular çarşısında sayıları fazla olan marangozcular teknolojiyle birlikte iş yerlerini bir bir kapattı. Şuan parmakla gösterilecek kadar az esnaf kaldı. Ayakta duran marangozcular da, baharın gelmesiyle birlikte köylüler tarafından bağ ve bahçeleri belleme için kullanılan mala yaparak ayakta duruyor." dedi.

Mala aracının tanesinin demiriyle birlikte 25 liraya satıldığını anlatan Sobacı, "Ne var ki teknolojik gelişmeler tüketiciyi hazır ürünleri almaya sek etti. Hazır bir masa takımının fiyatı daha uygundur, ancak bir marangoz ustası tarafından yapılan bir masa takımının ömrü daha uzun ve daha kullanışlıdır." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar