Mantardan bir haftada 10 kişi zehirlendi, birinin durumu ağır

Afyonkarahisar’da bir haftada mantar zehirlenmesinden hastanelere başvuran 10 kişinin yoğun bakımda yatarken, birisinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Afyonkarahisar’da son günlerde mantar zehirlenmesiyle hastanelere başvuranların sayısında...

Google Haberlere Abone ol
Mantardan bir haftada 10 kişi zehirlendi, birinin durumu ağır

Afyonkarahisar’da bir haftada mantar zehirlenmesinden hastanelere başvuran 10 kişinin yoğun bakımda yatarken, birisinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Afyonkarahisar’da son günlerde mantar zehirlenmesiyle hastanelere başvuranların sayısında artış yaşandığı bildirildi. Özel Fuar Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Tamer Saylam, mantar zehirlenmesi teşhisiyle Fuar Hastanesi'ne başvuran hastaların sayısında önemli artış olduğunu belirterek, mantar tüketimi konusunda vatandaşların hassas olması gerektiğini söyledi. Saylam, "Mevsim itibariyle mantarın sık bulunduğu ve vatandaşların çevreden toplayarak bunları sık tükettiği bir dönemdeyiz. Maalesef, bazı mantar türleri sağlığımız açısından problemler yaratmakta, görüntü ve şekli ile zehirli ve zehirsiz mantarı birbirinden ayıramamaktayız. Her zaman yediğimiz bir mantar türünün içinde bir tane zehirli mantar olabilmektedir ve o da zehirlenmeye yol açmaktadır." dedi. Bu nedenle mantar tüketimi konusunda vatandaşların hassas olması gerektiğini ifade eden Saylam, olabilecek sağlık sorunlarının zaman zaman hayatı tehdit eden boyutlara ulaştığı için de bu tür mantar tüketimlerini önermediklerini kaydetti.

'10’DAN FAZLA HASTA BAŞVURDU'

Saylam, bir hafta içerisinde hastaneye çevre illerden ve ilçelerden 10’dan fazla yoğun bakıma yatacak seviyede mantar zehirlenmesi vakası geldiğini, bunlardan bir tanesinin durumunun çok ağır seyrettiğini anlattı. Saylam, "Bu hastamız da uzun yıllardır mantar tüketmesine rağmen zehirlenme ile karşı karşıya. Hastaya gerekli tedavileri uygulanmaktadır. Ama bu tür zehirlenmelerde esas olan, önleyici uygulamaların yapılmasıdır. Zehirlenme olduktan sonra her türlü sonuç beklenebilir. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını özellikle vurguluyorum." diye konuştu.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Saylam’ın verdiği bilgiye göre, zehirli mantarın tüketildikten birkaç saat sonra belirtileri meydana çıkmaya başlıyor. Şiddetli karın ağrıları, mide bulantısı, kusma, şiddetli derecede susama, vücudun soğuması, mantar zehirlenmelerinin başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Zehirlenmeler, mantar türlerine göre süre olarak farklılık göstermekte. Bazı zehirli mantarların tüketiminden 3 saat kadar sonra hastalık kendini meydana çıkarırken, bazı mantar türlerinden ise bu süre 12 saate kadar ulaşmakta.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Zehirlenmede, erken teşhis ve tedavi yöntemleri ayrı bir önem taşıyor. Teşhis sonrası ilk tedavi aşamasında hasta kusma eylemini gerçekleştiremiyorsa buna yardımcı olan ilaçlar kullanılır ve hastanın kusması sağlanır. Aktif karbon verilerek destek olunur. Kaybedilen sıvı miktarı yine ilaçlar sayesinde sağlanır ve vücudun sıvı dengesi eski haline getirilir. Farklı zehirlenme tiplerine karşı farklı ilaç tedavileri uygulanır ve bu süreç bir hafta ile on gün arasında değişebilir. Hemoperfüzyon ve hemodiyaliz tedavisi uygulanabilir. Bazı vakalarda karaciğer hasarı fazlalaşırsa, karaciğer nakli, tedavi yöntemlerinden biridir. CİHAN

Yorumlar