Manisa'daki bağcılar hastalıklara karşı uyarıldı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, meteorolojik şartlar itibariyle bağ mildiyösü (pronos) ve bağ küllemesi hastalıkları için uygun şartların oluşmasından dolayı il genelindeki bütün bağ alanlarında önümüzdeki dönemde...

Google Haberlere Abone ol
Manisa'daki bağcılar hastalıklara karşı uyarıldı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, meteorolojik şartlar itibariyle bağ mildiyösü (pronos) ve bağ küllemesi hastalıkları için uygun şartların oluşmasından dolayı il genelindeki bütün bağ alanlarında önümüzdeki dönemde bunların risk oluşturacağı konusunda üreticileri uyardı. Özellikle mücadelenin iyi yapılmadığı ve ihmal edildiği, kullanılacak bitki koruma ürünü preparat sayısı sınırlı olan organik bağ alanlarında, bu hastalıkların şiddetini arttıracağı belirtildi.

Bağ mildiyösünün şiddetinin arttığı normal ve organik bağ alanlarındaki üreticilerin, il ve ilçe müdürlüklerinden teknik destek almaları hususuna değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, ilaçlamaların tahmin ve erken uyarı metoduna göre tespit edildiği, müdürlükler tarafından ilan edilen tarihlerde yapılmasını istedi. Külleme hastalığının mücadelesine de değinen Çebi, "İnce koruk dönemi, sistemik bir külleme ilacı kullanılmalıdır. Bundan sonra danelere ben düşme dönemine kadar 10-14 gün arayla ilaçlamalara devam edilmelidir. Kullanılan ilaç sistemik de olsa muhakkak asmanın bütün yeşil aksamı ve salkımlar, kaplama bir şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır." dedi. Omcanın iyi bir şekilde havalanması ve güneş ışınlarının içlerine kadar nüfuz etmesinin sağlanması gerektiğini aktaran Hasan Çebi, "Asmada aşırı sürgün gelişimini teşvik etmeyecek düzenli bir gübreleme ve sulama yapılmalıdır. İlaçlamalarda wp ya da toz kükürt kullanıldığında, etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7 ile 10 gün kabul edilmelidir. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt yakma yapabileceğinden, kullanımına dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.

Bu doğrultuda üreticilerin zamanında mücadele yapmaları için arazi kontrollerini aksatmadan yürütmekte olduklarını dile getiren İl Müdürü Çebi, "SMS sistemimiz sayesinde 26 bin bağcımıza, ilaçlama zamanı anında bildiriliyor. Üreticilerimizin bağ mildiyösü ve bağ küllemesi hastalıklarına karşı etkili bir mücadele yapabilmeleri için müdürlüğümüz duyurularını titizlikle takip etmeleri, il ve ilçe müdürlüklerimizdeki uzman personelimizle işbirliği içerisinde zirai mücadele faaliyetlerini yürütmeleri gerekmektedir." dedi.

Sarmalık yaprak konusuna da değinen Çebi, bunların toplandığı bağlarda kullanılan ilacın bekleme süresine mutlaka uyulması ve kalıntı riskinin unutulmaması gerektiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar