Manisa'da orman yangını tatbikatı yapıldı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, yangınlarla mücadele çalışmaları kapsamında Manisa'da tatbikat yapıldı. Sabuncubeli Orman Deposu'ndaki tatbikata 11 arazöz, üç ilk müdahale aracı, bir yangın söndürme helikopteri ve 100 görevli...

Google Haberlere Abone ol
Manisa'da orman yangını tatbikatı yapıldı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, yangınlarla mücadele çalışmaları kapsamında Manisa'da tatbikat yapıldı. Sabuncubeli Orman Deposu'ndaki tatbikata 11 arazöz, üç ilk müdahale aracı, bir yangın söndürme helikopteri ve 100 görevli katıldı. Senaryo gereği ormanlık alandaki yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındıktan sonra söndürüldü.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, burada gazetecilere yaptığı açıklamada hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde vatandaşların ormanlık alanlarda daha dikkatli olmasını istedi. Müdürlüğün Manisa ve İzmir illerini kapsadığını ve buraların yangına birinci derecede hassas bölge olduğunu kaydeden Aydın, “Bu yörede yılda bin 800 civarında yangın çıkıyor. Bunun 350 civarındaki orman yangını, diğerleri ise kırsallarda çıkan yangınlar. Manisa ilimizde de 150 civarında orman yangını, 350 civarında da kırsal yangını çıkıyor her sene. Toplamda 500 yangın çıkıyor. Tabii ki bu yangınlar insan kaynaklı. Yüzde 95’i, insanların dikkatsizliğinden çıkan yangınlar. Yolda giderken atılan sigara izmariti, anız yakmak, bahçe temizliği yapmak, avcıların ve diğer tarımla uğraşan insanlarımızın dikkatsizliği sonucu çıkan yangınlar. Bizim bununla ilgili üç stratejik çalışmamız var. Birincisi eğitim, ikincisi erken ve etkin müdahale, üçüncüsü de yanan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılması.” dedi.

Bünyelerindeki araç ve ekipmanlar hakkında da bilgi veren Aydın, “Bizim İzmir Bölge Müdürlüğü'nde toplam olarak 67 gözetleme kulemizdeki kulecilerimiz ve 26 kameramız, 81 arazözümüz, 43 ilk müdahale aracımız ve 33 su tankerimiz var. Bunun yanında 17 dozer ve hava araçları olarak beş helikopter ve iki de uçak var. Bu bölgede bir yangın olmuş olsa komşu bölgelerden de bir saat içerisinde sekiz helikopter ve dört uçak çalışabiliyoruz.” diye konuştu. Geçen yıl Manisa’nın orman yangını açısından talihsiz bir yıl yaşadığının altını çizen İbrahim Aydın, “Geçtiğimiz yıl Manisa’da, ortalamalarımızın üzerinde yangın çıktı. Geçtiğimiz yıl 29 Mayıs’ta çıkan yangında 395 hektar alan yandı ama biz bu alanı yıl içerisinde ağaçlandırdık, hem de orman yangınlarına dayanıklı bir şekilde orman kurduk orada. İnsanlarımızdan daha da duyarlı olmalarını, önümüzdeki günlerde kritik hava dediğimiz, sıcaklığın 35 derecenin üzerine çıktığı ve nemin yüzde 20’nin altına düştüğü rüzgarlı havalarda ateşlerine dikkat etmelerini, mümkünse bu bölgelerde hiç ateş yakmamalarını istiyoruz. Bir yangın gördüğünde de insanlarımızdan, 177’yi arayarak bize haber vermelerini istiyoruz. Biz de böylece yangınları erken ve etkin bir şekilde söndüreceğiz.” dedi. Orman yakmanın cezasının, idamın olmadığı bir dönemde idam olduğunu vurgulayan Aydın, bu işin affının olmadığını söyledi: "Terör amaçlı çıkarılan bir orman yangınında, ömür boyu hapis cezası isteniyor. Kontrolsüz şekilde ormanlık alanda yakılan ateşin, 1 yıldan 6 yıla kadar cezası var. Orman cezasının affı da yok.”

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise şunları söyledi: “Bizim varlığımız, neşemiz, huzurumuz, güzelliğimiz, canımız, umudumuz, her şeyimiz olan ormanlarımızı kendi ellerimizle yakıyoruz. Yüzde 95 insan kaynaklı orman yangınları çıkıyor. Orman yangınlarının insan kaynaklı sebeplerinden bir tanesi de sigara izmariti. Sigaranın hiç zararı olmasa bile sadece orman yangınlarına sebep olması, bu alışkanlığı terketmeye yeterli bir sebeptir. Şu sigara illetinden artık insanların bu vesileyle kurtulmalarını tavsiye ediyorum.” CİHAN

Yorumlar