Manisa'da geçen yıl bankalarla ilgili şikayetlerde artış oldu

Manisa Ticaret İl Müdür Vekili Selim Çelik, 2013 yılında ilde bankalarla ilgili şikayetlerde patlama yaşandığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Manisa'da geçen yıl bankalarla ilgili şikayetlerde artış oldu

Manisa Ticaret İl Müdür Vekili Selim Çelik, 2013 yılında ilde bankalarla ilgili şikayetlerde patlama yaşandığını bildirdi. Çelik, 2012 yılında bankalarla ilgili şikayet sayısının bin 71 iken 2013 yılında 2 bin 853'e çıktığını bildirdi.

Çelik, 1995 yılında yürürlüğe girmiş olan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 2003 yılında yapılan değişiklik ile Avrupa Birliği’nin (AB) tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatına uyumlu hale getirildiğini belirtti. TBMM’de 7 Kasım 2013 tarihinde kabul edilen 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'n, 28 Mayıs 2014’de yürürlüğe gireceğini söyledi. Bu kanunun toplumun her kesimini ilgilendiren ve etkileyen, hiçbir kesimin kayıtsız kalamayacağı bir konu olduğunu dile getiren Çelik, tüketicinin korunmasına yönelik kurallar ve uygulanmasındaki etkinlik bir toplumun çağdaşlık seviyesini gösteren unsurlardan bir tanesi olduğunu ifade etti. Çelik, Türkiye’de uygulanan tüketici mevzuatının, tüketicinin ekonomik ve hukuki çıkarlarının korunmasına ilişkin düzenlemeleri içerirken aynı zamanda kaliteli mal ve hizmet üreten, müşteri memnuniyetini öne çıkaran üreticinin korunmasını, rekabetin artırılmasını sağlayarak yaşam standardının yükselmesine de yol açtığını söyledi.

Manisa’da kanun kapsamında 1995 yılından 2013 yılı aralık ayı sonuna kadar 19 yıllık sürede 22 bin 85 tüketici şikayeti yapıldığını aktaran Çelik, “Geçen yıl bankalarla ilgili şikayetlerde adeta patlama yaşandı. Tüketici kredisi, konut kredisi kısaca tüketicinin taraf olduğu kredilerden masraf adı altında alınan ücretlerle ilgili şikayetler sonucunda 2013 yılında şikayet sayısı 4 bin 436 ya ulaştı. 2012 ve 2013 yıllarında bankacılık dışında en çok şikayet artışının olduğu alan yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelere konu olan mesafeli satışlardan geldi.” şeklinde konuştu.

Tüketicilerin mağdur olmaması için alışverişlerinde mutlaka fiş ve fatura almaları gerektiğinin altını çizen Selim Çelik, “Markasız ve tarihi geçmiş gıda ürünlerini satın almayın. Alışverişe gittiğinizde malın üzerinde ya da raflara iliştirilmiş etiket üzerindeki fiyat ile yazarkasa fiyatı arasında fark varsa sizin lehinize olan fiyat hangisi ise o fiyat üzerinden ödeme yapın. Taksitli satışlarda sözleşme dışında ayrı olarak senet düzenlenecekse her bir taksit için ayrı ayrı ve nama yazılı senet imzalayın. Yaptığınız ödemeler için mutlaka makbuz alın. Kapıdan satışlarda satış yapan firma elemanlarından kapıdan satış yetki belgesi mutlaka sorulmalıdır. Sözleşme yapın ve bir nüshasını alın. Sözleşme tarihini kendi elinizle yazın. Malı teslim aldığınız tarihten itibaren 7 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden ürünü kabul veya reddetmek hakkınız olduğunu unutmayınız. Mal veya hizmetin kredi kartıyla satın alındığı durumlarda satıcı sizden komisyon ve benzeri bir isim altında ilave ödeme yapmanızı isteyemez. Aldığınız ve şikayet konusu olan mal yada hizmetin değeri 1 Ocak 2014 den itibaren bin 272 TL’nin altında ise sorunun çözümü için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmanız zorunludur. Bu durumda hakem heyeti kararı bağlayıcıdır. Hakem heyetine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz.” dedi. CİHAN

Yorumlar