Manisa Gazi Eğitim Kurumları'nda problemleri öğrenciler çözüyor

"Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları" projesi, Manisa Gazi Eğitim Kurumları’ndaki öğrencilere demokrasi ve demokratik kültürü öğretiyor.

Google Haberlere Abone ol
Manisa Gazi Eğitim Kurumları'nda problemleri öğrenciler çözüyor

"Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları" projesi, Manisa Gazi Eğitim Kurumları’ndaki öğrencilere demokrasi ve demokratik kültürü öğretiyor. Öğrenciler, okulda yapılan her türlü çalışmada söz sahibi oluyor. Öneri ve şikayetler, önce sınıflarda kurulan çözüm kutusuna atılıyor, ardından demokrasi ağacına asılıyor. Ağaçtakiler de demokrasi masasında değerlendiriliyor ve okul yönetimine sunuluyor. Okul yönetimi gerekenleri yapıyor, çözüm bulamazsa demokrasi konseyine gidiyor, konsey çözüm yolu üretiyor. Öğrenciler, bu çalışmalarla kendi öneri ve sıkıntılarıyla ilgili fikirler üretip çözüm yolları buluyor.

Gazi Eğitim Kurumları Sosyal Bilimler öğretmeni Salim Erbay, projeyle öğrencilerin, demokratik katılımcılığını ve demokrasi kültürünü öğrenmeye çalıştığını söyledi. Okuldaki karar alma organlarında söz sahibi olmalarını amaçladıklarını belirten Erbay, “Bunlardan ilki, sınıf çözüm komiteleridir. Öğrenciler, bu komitelerde sınıflarıyla ilgili sorunları, sınıflarda yer alan çözüm kutularına atıyor. Bu kutuya atılan sorunlar,15 günde bir rehber öğretmenlerinin gözetiminde açılıp değerlendiriyor. Eğer çözüm ve öneriler okulla ilgiliyse bir dilekçe halinde demokrasi ağacındaki narların içindeki kutulara asılıyor. Öğrenciler, bunları buradan alarak demokrasi masasında özelliklerine göre sınıflandırıyor. Tamamen öğrencilerden oluşan bu masaya gelenler, dilekçelerle ilgili yerlere ulaştırılıyor. Böylece sorunlar çözüme kavuşturulmuş oluyor.” dedi. Demokrasi konseyinde öğrencilerle birlikte çevreden esnafların da bulunduğunu aktaran Erbay, “Geniş katılımlı bir konsey. Böylece okulun çevreyle, çevrenin de okulla bütünleşmesini sağlıyor. Okulda birlikte yönetme kültürü oluşturarak, demokratik bir kültürün oluşmasına destek oluyor. Bugüne kadar gelen her öneriyi çözümledik.” diye konuştu.

Okul Müdürü Abdülkadir Topçu da şunları söyledi: “Sene başında öğrencilerin soyunma odalarıyla ilgili bir şikayeti vardı. Bu sıkıntıları bana getirdiler. Konseye danıştık. Konsey de sorunun çözülmesi için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ile görüştü. Genel Sekreterlik destek oldu. Bu konseyde güzel olan taraf, benim hiçbir etkimin olmamasıdır, hattâ demokrasi masasına beni bile almazlar. Bu projede benim yerim, sadece onlardan gelen öneri ve şikayetleri yerine getirmektir. Yapamadığımız zaman da onlara hesap veririz.” CİHAN

Yorumlar