Manisa Büşükşehir'e devredilen 544 arabanın 105'inin modeli bilinmiyor

Büyükşehir olan Manisa’da belediyeye devredilen 544 araba ve iş makinesinin 105 tanesinin model ve yılının bilinmediğini bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Manisa Büşükşehir'e devredilen 544 arabanın 105'inin modeli bilinmiyor

Büyükşehir olan Manisa’da belediyeye devredilen 544 araba ve iş makinesinin 105 tanesinin model ve yılının bilinmediğini bildirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yaptığı açıklamada bunların 186 tanesinin 2000 yılından daha eski model olduğu, 173 tanesininse faal olmadığının incelemelerde anlaşıldığını söyledi.

Başkan Ergün, büyükşehir belediyesine dönüştürülürken tüzel kişilikleri kaldırılan İl Özel İdaresi, mahalli idare birlikleri, belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçlarının komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşlarıyla bunların taşra teşkilatlarına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Kanundaki devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere Manisa Valiliği’nin, 07.12.2012 tarih ve 10705 sayılı oluruyla Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kurulduğunu bildirdi. Büyükşehir Belediyesi il geneline hizmet üreteceğinden, ilin ilçelerinin tamamında ve bazı kilit noktalarda hizmet birimleri kurulmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Ergün, “Bunlar itfaiye merkezleri, tahsilat ofisleri, su arıza şantiyeleri, yol şantiyeleri gibi çoğaltılabilir. Bu hizmet birimlerini oluşturabilmek için Büyükşehir Belediyesi'nin gayrimenkullere ihtiyacı bulunmaktadır. Manisa genelinde kapanan toplam 65 belde belediyesi bulunmasına rağmen bir belediye hizmet binası dahi devredilmemiş, buna karşılık küçük bir ilçe belediyesine, onun üzerinde belde belediyesi hizmet binası devredilebilmiştir.” dedi.

Benzer bir dengesizliğin borçların dağılımında da söz konusu olduğunu aktaran Başkan Ergün, şunları kaydetti: “Borçların ve bu borçların kaynağını oluşturan mal varlıklarının dengeli olmasının yanında, ilçe belediyelerinden devredilecek borçların sadece büyükşehirin görevine giren konularla ilgili olarak tesisleriyle birlikte devredilmesi gerekirken ilçe belediyelerinin birçoğunun, belediye genel borçları da dahil edilerek devri yapılmıştır. Bunun yanında kapanan belde belediyelerinin mal varlıklarının tamamına yakını ilçe belediyelerine devredilirken borçlarının tamamı, hiçbir ayrıma tâbi tutulmadan Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiştir. Burada komisyon, Büyükşehir Belediyesi'nin görev alanına giren mal varlıklarını, yatırımları ve bunlara ilişkin borçları sadece büyükşehire devretmesi gerekirken bu yapılmamıştır. Bu çerçevede devredilen toplam borç, 150 milyon 275 bin 431 TL'dir. Bu borcun 3 milyon 262 bin 594 TL’si köylerden, 13 milyon 862 bin 228 TL’si belde belediyelerinden, 133 milyon 150 bin 607 TL'si de ilçe belediyelerinden devredilmiştir. Buradan çıkan sonuç, ayrım yapılmadan bütün borçların büyükşehire devredilmesi eğilimine girilmiş olduğudur.” CİHAN

Yorumlar