Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye Arap dünyası için ilham kaynağı olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, komşu ülkelerde şiddet yaşanırken, Türkiye’nin sorunlarını demokrasi ve kardeşlik içerisinde çözmesinin Ortadoğu ve Arap dünyası için ilham kaynağı olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye Arap dünyası için ilham kaynağı olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, komşu ülkelerde şiddet yaşanırken, Türkiye’nin sorunlarını demokrasi ve kardeşlik içerisinde çözmesinin Ortadoğu ve Arap dünyası için ilham kaynağı olacağını söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek bölge ve ülke ekonomisi ile Ortadoğu’da yaşanan olayları değerlendirdi.

Çözüm sürecine değinen Bakan Şimşek, “Türkiye bu bölgede bir istisna olacak. Kafkaslar, Rusya, Çin, Balkanlar, Ortadoğu, Afrika’da sorunlar ayrışmaya ve hep şiddete neden oluyor. İlk defa bu bölgede bir ülke diyor ki, çok karmaşık etnik bir problemim var ve bu sorunu daha çok demokrasi özgürlük ve kardeşlik içerisinde çözelim. Türkiye Ortadoğu’da Arap dünyası için eğer bu sorunu çözerse ilham kaynağı olur ve Türkiye bu fırsatı yakalamış durumda. Tabiri caizse ne analar ağlıyor, ne de Türkiye o pozitif ve siyasi enerjisini ekonomik kaynaklarını sorunu ne olduğu belli olmayan şeylerle harcıyor. Tüm farklılıklarımıza rağmen ülkenin geleceği ve ülke menfaatleri için çalışmamız lazım. Sorunlarımız var ama bunlar aşılacaktır.” dedi.

Suriye olaylarına da değine Bakan Şimşek, “Savaştan kaçan insanlara kapımızı açtık ama biz şunu ümit ediyoruz bir an önce savaş dursun. Suriye’deki savaştan kaçan insanların tamamının ülkesine dönmeleri temennimizdir. Suriye’den gelenler de bir an önce ülkelerine rahatça huzur içerisinde dönme arzusundalar. İster istemez sınır illerimizde bunların olumsuz yansımaları oluyor. Son yıllarda Türkiye bu açıdan şanslıdır diyemem.” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük ticari ortağının Avrupa Birliği olduğunu aktaran Maliye Bakanı Şimşek konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi. “Bizim en büyük ticaret ortağımız Avrupa Birliği, bundan 10 yıl önce Türkiye ihracatının yüzde 58’ini Avrupa Birliğine yapıyorduk. AB çok ciddi krize girdi. Bu kriz Türkiye’yi de etkiledi. Şimdi Arap baharı maalesef Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi. Örneğin Libya oradaki savaş ve kargaşa ekonomimize olumsuz yansımaları oldu. Mısır konusu da aynı şekilde ülkemiz ihracatını olumsuz etkiledi. Bu gün İran’la medeni ülkeler arasında anlaşmazlıklar oluyor. Şimdi de yanı başımızda Ukrayna ile Rusya arasında anlaşmazlıklar var. İster istemez bizlere de yansıyor. Bulunduğumuz coğrafya köklü ve sorunların bol olduğu bir coğrafya, Suriye meselesi de bunlardan biri. Suriye’den gelen kardeşlerimizin iç piyasada çalışıyorlar. İnanıyorum ki Gaziantep, Hatay ve diğer illerimiz sıkıntıları aşacaklar. Çünkü bunların kalıcı olacaklarına inanmıyorum.”

İTSO Başkanı levent Hakkı Yılmaz'da yaptığı konuşmasında Suriye'de yanan olaylara dikkat çekerek, "Suriye olayları bölge ekonomisini ve sınır ticaretini olumsuz yönde etkiledi. Özellikle Hatay sıkıntıları yaşayan illerimizden biri." ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrasında İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Bakan Şimşek'e kahve ve fincan takımı hediye etti.
CİHAN

Yorumlar