Malatya'da Kayısıyı Don Vurdu

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da son günlerde etkili olan zirai don kayısı üretimini vurdu.

Google Haberlere Abone ol
Malatya'da Kayısıyı Don Vurdu

30 ile 31 Mart tarihlerinde gece hava sıcaklığının eksi 5 dereceye kadar düşmesi nedeniyle küçük meyve ve çiçeklenme döneminde olan kayısı ağaçlarının tamamı zarar gördü. Üreticiler, gerçekleşen don olayının afet kapsamına alınması için girişim başlattı.

Akçadağ İlçesi Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık, 30 ile 31 Mart günleri gerçekleşen don olayı nedeniyle kayısı bahçelerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. İl genelinde kayısı ağaçlarının büyük oranda zarar gördüğünü söyleyen Varlık, don olayı nedeniyle ürünün yok olduğunu ifade etti. Bütün ilçelerin ziraat odaları ve çiftçi örgütleriyle yaptıkları değerlendirmelere göre don zararının yüzde 100 olduğunu dile getiren Varlık, yetkililerle resmi temaslarla bulunarak yörenin afet kapsamına alınması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

Varlık, şöyle devam etti: “Bu elim don olayı sonucu kayısımızın yok olması, sadece üreticiyi değil, tüccardan hamala, ilaç-gübre bayilerinden hırdavatçısına, işsizinden öğrencisine halkımızın bütün kesimini olumsuz yönde etkileyecektir. Geçtiğimiz yıllarda çiftçi bu şekilde mağduriyete uğramış, hükümetimizin sübvansesi ile çiftçimiz zor günlerini atlatmıştı. Daha sonra TAR-SİM don sigortası sistemi getirilerek kayısı çiçeklenme dönemi de don kapsamına alındı. Ama poliçe bedellerinin devletimizin 2/3'ünü ödemesine rağmen çiftçimizin ödeyeceği bedel fazla olduğundan çiftçimiz risk satın almak konusunda tereddüt yaşadı. Dolayısı ile mahsulünü sigortalattıramadı. Bu olumsuz gelişmeler doğrultusunda, devletimizin çiftçimizin mağduriyetinin gidereceğine yürekten inanıyoruz."

Kayısı Araştırma İstasyonu verilerine göre 30 Mart ile 31 Mart tarihlerinde sıcaklık değerleri eksi 1 ve eksi 5 derece arasında gerçekleşti. Sıcaklığın eksi değerlere düşmesi sonucu kayısı ağaçları orta kuvvette ve kuvvetli dona maruz kaldı.

Yorumlar