Maket binalar, depreme karşı ayakta kalmaya çalışıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ‘Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali başladı. Yarışmada, 39 takımın kendi tasarladıkları bina maketlerinin depreme dayanıklılığı ölçülüyor. Boğaziçi...

Google Haberlere Abone ol
Maket binalar, depreme karşı ayakta kalmaya çalışıyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ‘Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali başladı. Yarışmada, 39 takımın kendi tasarladıkları bina maketlerinin depreme dayanıklılığı ölçülüyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik, ABD’de 10 seneden beri düzenlenen yarışmayı Türkiye’ye getirerek bir ilke imza attıklarını söyledi.

DASK tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın finali İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Finalde 39 takımın 5 ayda hazırladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansları, depremi simüle eden sarsma masasında ölçüldü. Takımların tasarladıkları bina maketleri, farklı şiddetteki 3 depreme karşı ayakta kalmaya çalışıyor. Yarışma finalinin açılışına; Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK Koordinatörü İsmet Güngör ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Mustafa Erdik, ABD’de 10 seneden beri düzenlenen yarışmayı Türkiye’ye getirerek bir ilke imza attıklarını belirtti. Erik, “Değişik zamanlarda katıldığımız ve gözlemlerini yaptığımız çalışmaların Türkiye’de başlamasına karar verdik. Geçen sene Amerika’da 10’uncusu yapıldı. Burada yapılan yarışma Amerika’da yapılan yarışmanın çok üzerinde bir organizasyon ve katılımla gerçekleşiyor. Yarışmamıza 28 üniversiteden 49 takım proje dosyalarıyla başvurdu. Bu takımlardan 42 tanesi finale kalma başarısını gösterdi. Bugün ise maketini tamamlayan 39 takım yarışacak.”

‘ZORUNLU DEPREM SİGORTALI KONUT SAYISI 6,4 MİLYON’

Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş da, Bir doğa olayı olan depremi engellemenin mümkün olmadığını ancak depremin neden olduğu can ve mal kaybının en aza indirilebileceğini söyledi. Aktaş, “Toplumda önlem alma bilincini geliştirmek ve doğru tasarlanmış, sağlam binanın önemini anlatmak bakımından bu tür çalışmalara ihtiyacımız var. Tabi ki alınan önlemlere rağmen yine de oluşan bazı maddi kayıpları varsa ki bu her zaman olabilir, bunları sigorta mekanizması ile gidermemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de zorunlu deprem sigortasıyla depreme karşı güvencenin sağlandığını belirten Aktaş, şöyle devam etti: “6,4 milyonun üzerinde konut var. Bu rakam sigorta yaptırması gereken konut sayısının yüzde 36’sına karşılık geliyor. Türkiye gibi sigorta bilincinin yeni gelişmekte olduğu bir ülkede bu rakam önemli bir başarıya işaret ediyor. Ancak temennimiz tüm konutların sigorta yaptırması, tüm ev sahiplerine bu güvenceyi sağlamak. Sigorta alışkanlığının yaygınlaşması, maddi kayıpların hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir.”

17 Haziran akşamı sona erecek yarışmada teknik şartnameye uygunluk, sunum ve depreme dayanıklılık performansına göre üç takım dereceye girmeye hak kazanacak. Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandıracak. Ayrıca birinci takım 10 bin TL, ikinci takım 5 bin TL, üçüncü takım 3 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi olacak.

CİHAN

Yorumlar