Makarnadan köprüler yapmak

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan makarna, mahir ellerde köprüye dönüştü.

Google Haberlere Abone ol
Makarnadan köprüler yapmak

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan makarna, mahir ellerde köprüye dönüştü. Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri arasında düzenlenen Spagetti Köprü Yarışması'nda, ilginç eserler ortaya çıktı. 2. sınıf öğrencileri, Mukavemet-1 ve Malzeme Bilimi derslerinde dayanım, tasarım, görünüş ve ağırlık ölçülerini baz alarak spagettiden köprü tasarladı. Makarnaları tutkal ve silikonla tutturarak yapılan köprüler, gerçeklerini aratmadı.

Makarnadan 350 gr. ile 2 kg. arasında alan öğrenciler, önce birkaç tanesini yan yana getirerek sıcak silikonla yapıştırdı. Ardından tutkalla uç uca getirerek köprüyü oluşturdu. Tam ortasına, içinde kum bulunan kovalar asılarak dayanıklılığı ispatlandı. Bazı köprüler ağırlık karşısında kırılmasına rağmen yaklaşık 15 kg. çekebilen "Anadolu Köprüsü" birinci oldu. Eğlenceli dakikaların yaşandığı yarışma sırasında bazı köprüler, yan yattığı için elle desteklenerek düz durması sağlandı.

Söz konusu derslerin hocası Doç Dr. Babür Deliktaş tarafından hazırlanan yarışmanın proje işleyişini, araştırma görevlileri Cavit Serhatoğlu, Turgut Acıkara ve Mehmet Rizelioğlu yürüttü. Jüride ise İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin tamamı ve diğer bölümlerden konuyla ilgili hocalar yer aldı. Yarışmanın amacını, “Teoride görülen bilgileri kitaplardan çıkarıp tasarım, planlanma ve inşa gibi aşamalardan oluşan eğlenceli ve aynı zamanda öğretici bir proje haline getirmekti.” sözleriyle özetleyen Doç. Dr. Deliktaş, “Proje değerlendirmesinde sunum, estetik, işçilik, tasarım, analiz, maliyet ve taşıdığı ağırlık/kendi ağırlığı oranı gibi ana başlıklar esas alındı.” dedi. Projenin bir ayda tamamlandığını anlatan Deliktaş, şu bilgileri verdi: “Birinci köprü, yaklaşık 15 kg. taşıdı. Aslında beklentiler de bu yöndeydi. Köprü ağırlığının, taşıdığı ağırlığa oranı bizim için önemliydi. Bu köprünün yapımı için 350 gr. ile 2 kg. arasında makarna kullanımına izin verip sınırladık. Makarnayı ise daha çok hem ucuz olması hem de öğrencilerin çok rahat ulaşabileceği bir malzeme türü olması nedeniyle tercih ettik.”

Öğrencilerden Doğukan Yılmaz ise yarışma sayesinde mukavemet hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduklarını belirterek, “Bundan sonra inşaat mühendisliği hesaplamalarına daha iyi hakim olabilmek adına bir şeyler öğrendik. En iyi şekilde yapıştırabilmek için sıcak silikon kullandık. Bu makarnaları yapıştırırken de belli teorik bilgilere sahip olmak gerektiği için bazı bilgisayar programlarından yararlandık.” şeklinde konuştu. Görkem Kaya da köprü çalışması için oluşturdukları gruplarda paylaşımlar yaptıklarını dile getirdi: “Köprünün tasarlaması için ayrı, yapıştırması için ayrı bir arkadaş görevlendirdik. Daha sonra köprülerin deneyinde, bizim yaptığımız üçüncü oldu. Bu deney bize, öğrendiğimiz bilgilerin günlük hayatta uygulamada kolaylık sağladığını gösterdi.”

Yarışma için her birinde 10 kişi olmak üzere beş grup oluşturuldu. Anadolu Köprü Grubu, Medeniyet Köprü Grubu, Labil Köprüsü Grubu, Aziz Sekiz Köprü Grubu ve Kanuni Sultan Süleyman Köprü Grubu isimleri verildi. Yarışmayı, jüri üyelerinin zorlandığı seçim sonucunda Anadolu Köprü Grubu birinci olarak bitirdi. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ikinci, Medeniyet Köprüsü üçüncü, Aziz Sekiz Köprüsü dördüncü ve Labil Köprü ise beşinci sırada tamamladı. Yarışmanın, gelecek senelerde geliştirilerek, ulusal ve uluslararası platformlara taşınılması planlanıyor. CİHAN

Yorumlar