Mahmut Tanal: Fiziki şartlar bana gösterilmedi

CHP Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün ve polislerin kaldığı yerlerin fiziki şartlarının kendisine gösterilmediğini söyledi. Tanal, "Eğer bir yerde kapılar kapatılıyorsa,...

Google Haberlere Abone ol
Mahmut Tanal: Fiziki şartlar bana gösterilmedi

CHP Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün ve polislerin kaldığı yerlerin fiziki şartlarının kendisine gösterilmediğini söyledi. Tanal, "Eğer bir yerde kapılar kapatılıyorsa, kimseye gösterilmiyorsa demek ki orada ayıplı bir iş vardır. Demek ki orada kirli bir iş vardır" dedi.

Mahmut Tanal, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde savcı karşısına çıkan 22 polisi ziyaret ettikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne giderek gözaltındaki polislerin kaldığı yerleri görmek istedi. Ancak, Tanal'ın belirttiğine göre nezarethanelerdeki fiziki şartlar kendisine gösterilmedi. Bunun üzerine Tanal, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Aldığı ihbarlar üzerine inceleme yapmak istediğini söyleyen Tanal, "Basından aldığımız haberler uyarınca insan haklarının ihlal edildiğini, Terörle Mücadele Şubesi'nde kötü muamelenin yapıldığı yönündeki ihbarlar üzerine mahalinde inceleme yapmak üzere geldim. Vatan'a gittiğimizde şifai olarak 'biz siz içerdeki fiziki koşulları göstermeyiz' dediler" şeklinde konuştu.

Kendisine izin verilmemesine ilişkin yazılı dilekçe ile müracaatta bulunduğunu kaydeden Tanal, "Ben Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne dilekçe yazdım. Dedim ki; 'İçeride gözaltına alınan şüphelilerle ilgili herhangi bir görüşme talebim yok benim. Benim sadece gözaltında bulunanların kaldıkları fiziki koşulların insani olup olmadığı, insan hakları hukuku açısından herhangi bir hak ihlalinin olup olmadığını görmek istiyorum.' Bunun üzerine 'biz sizin dilekçenizi alalım ama görüştümeyiz, size yazılı olarak cevap veririz' dediler. Bunun üzerine İstanbul Valiliği ile görüştük. Valilik, 'şikayetniz varsa gereğini yaparız' dediler. İdare Hukuku'nda şöyle bir şey vardır; eğer bir yerde kapılar kapatılıyorsa, kimseye gösterilmiyorsa demek ki orada ayıplı bir iş vardır. Demek ki orda kirli bir iş vardır. Demek ki orda kanunun izin vermediği bir iş vardır. Onun için buradan ben Başbakan'a sesleniyorum, İşişleri Bakanı'na sesleniyorum, Adalet Bakanı'na sesleniyorum. Burada İstanbul Valiliği'ne sesleniyorum, Emniyet Müdürlüğü'ne sesleniyorum, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sesleniyorum: Hak ihlali nerede varsa, herkesin bunun karşısına dikilmesi lazım. Hukuk günün birinde herkesin ihtiyaç duyacağı bir olgudur. Hepimizin sığınabileceği liman hukuktur. Buradaki fiziki koşulların insani olup olmadığıni bir an önce milletvekillerine, avukatlara, aile bireylerine göstermelerini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar