Mahkemeden MİT'e: Dink belgelerinin devlet sırrı olup olmadığını kim biliyor

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili Ogün Samast’ın yargılandığı davada TBMM’den gelen evrakların ‘devlet sırrı’ olup olmadığı sorulan MİT, görüş bildirmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Mahkeme de MİT’e tekrar yazı...

Google Haberlere Abone ol
Mahkemeden MİT'e: Dink belgelerinin devlet sırrı olup olmadığını kim biliyor

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili Ogün Samast’ın yargılandığı davada TBMM’den gelen evrakların ‘devlet sırrı’ olup olmadığı sorulan MİT, görüş bildirmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Mahkeme de MİT’e tekrar yazı yazılmasına karar vererek “Net görüşünü bildir ya da bildirebilecek merciiyi açıkla.” dedi.

Hrant Dink’i öldürdüğü gerekçesiyle 22 yıl 10 ay hapis cezası alan Samast’ın 'terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Ogün Samast katılmadı. Mahkeme, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Dink cinayetinin ana davasıyla bu dosyanın birleşmesi yönünde görüş istediklerini ancak henüz bir cevap gelmediğini belirtti.

Mahkeme, daha önceki duruşmasında, MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na oradan da mahkemeye gönderilen Hrant Dink'e ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgelerin ‘gizli’ ve ‘çok gizli’ ibareli olduğunu ancak ‘devlet sırrı’ olup olmadığına dair kendilerine bilgi verilmediğini belirtmişti. Bu nedenle MİT’e soru sormuş, ancak MİT, devlet sırrı olup olmadığı konusunda net bir cevap vermemişti. Mahkemenin ikinci kez sorduğu sorusuna MİT’ten cevap geldi. MİT, 'Belgelerin iddia niteliğindeki hususları içermesi nedeniyle devlet sırrı niteliğinde olup olmadıklarına ilişkin görüş bildirilmesinin mümkün olmadığı' cevabını verdi. Bu cevapla tatmin olmayan mahkeme, MİT’e yeni bir yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme, “Söz konusu CD içeriğinin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının açık ve net olarak bildirilmesi, kendilerince bildirilemiyorsa bildirebilecek yetkili mercinin belirtilmesini” talep etti. Duruşma Ekim ayına ertelendi.

CİHAN

Yorumlar