Mahkemeden, 'Biji Serok Apo' Sloganı İçin Beraat Kararı

Yargılandığı davada ceza alınca, 'Biji serok Apo' sloganı attığı için hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla dava açılan Abdullah İzgi, beraat etti.

Google Haberlere Abone ol
Mahkemeden, 'Biji Serok Apo' Sloganı İçin Beraat Kararı

Diyarbakır'da yargılandığı davada ceza alınca Türkçe, 'Biji serok Apo -Yaşasın başkan Apo' sloganı attığı için konusunda 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla dava açılan Abdullah İzgi, fiil anlatım özgürlüğü kapsamında kaldığı gerekçesi ile beraat ettirildi.

'BİJİ SEROK APO' SLOGANINA SUÇ DUYURUSU

Diyarbakır'da 2009 yılında 'terör örgütü üyeliği' suçundan gözaltına alınarak tutuklanan Abdullah İzgi zamanın hususi yetkili 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3 Mayıs 2012 tarihinde 12 sene hapis cezasına çarptırdı. Kararın açıklanmasının arkasından duruşma salonunda 'Biji serok Apo' slogan atan Abdullah İzgi konusunda mahkeme sebebi ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

YARGITAY HÜKMÜ BOZDU

Savcılık tahkikat sonunda Abdullah İzgi konusunda 'terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla zamanın hususi yetkili 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme sanığı 2012 yılının Temmuz ayında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 sene 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Abdullah İzgi temyiz başvurusunda bulundu ve Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi 4 Temmuz 2014 tarihli kararında, yeni yasal düzenlemeler karşısında sanığın yasal durumunun tekrardan değerlendirilmesi zorunluluğu yer aldığı gerekçesiyle hükmü bozdu.

BERAAT KARARI ÇIKTI

Yeniden yargılanan Abdullah İzgi için 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan beraat kararı verdi. Sanığın eyleminin anlatım özgürlüğü yer aldığı kaydedilen mahkemenin kararında, 'Eğer demokratik bir politik süreç isteniyorsa anlatım özgürlüğünün korunması hayati ciddiyet taşır. Bu sebeple anlatım özgürlüğünün demokratik sistemin ön şartı yer aldığı söylenebilir. Yeni ve daha iyi fikirlerin ortaya çıkmasının zeminini anlatım özgürlüğü oluşturmaktadır. Hem Anayasamız hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) fikir özgürlüğünü güvence altına almış ve bu özgürlüğün sınırlanma şartlarını belirlemiştir' denildi.

KARARIN GEREKÇİ

Mahkemenin gerekçeli kararında Romanya eski Adalet Bakanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Monica Macovei'nin anlatım özgürlüğüne ait yazılarına yer verildi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye ile ilgili bir fazla aşırı kararında demokratik bir toplumda zorunluluk ve orantılılık prensibi üstünden mahkumiyet kararı verdiğini vurguladı. Propaganda suçunun AİHM kararları ışığında yorumlanması gerektiği vurgulanan gerekçeli kararda, özetle şu ifadeler yer aldı:

'Yapılan düzenleme ile propagandanın suç teşkil edebilmesi için şiddeti teşvik etmesi ve terör örgütünün destekçisi olduğunu göze çarpan edecek biçimde olması gerekir. Sanığın, kararın okunması esnasında bu sözleri sarf etmesi konusunda verilen 12 sene hapis cezasını kabul etmemek ve bu mahkumiyeti eleştirmek mahiyetinde sarf ettiği sözler şekilde kabulü zorunludur. Sanık suç konusu sözleri duruşma salonunda hükmün açıklanması esnasında sarf etmiş ve fazla aşırı kısıtlı sayıda dinleyici önünde söylemiştir. Sınırlı sayıda insanın yer aldığı ortamda sarf edilen sözlerini sanığın hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılmasının demokratik bir cemiyet için lüzumlu olmayacağı ve orantılılık ilkesini ihlal edeceği sabittir.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar