Mahkeme okul birinciliğini iade etti, okul yönetimi hala bir karar vermedi

İzmit’de, Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada Gezi Parkı olaylarına değindiği için okul disiplin kurulu kararıyla okul birinciliği elinden alınan Işıtan Önder ile ilgili olarak Kocaeli 2'nci...

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme okul birinciliğini iade etti, okul yönetimi hala bir karar vermedi

İzmit’de, Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitiren ve mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada Gezi Parkı olaylarına değindiği için okul disiplin kurulu kararıyla okul birinciliği elinden alınan Işıtan Önder ile ilgili olarak Kocaeli 2'nci İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Işıtan’ın anne ve babasının mahkeme kararını bekletmeden okul yönetimine verdi. Ancak mesai saatinin bitimine az bir süre kalmasına rağmen okul idarecileri henüz bir karar vererek durumu ilgili yerlere bildirmedi. Baba Mustafa Önder, bu duruma tepki göstererek, “Bugün son gün kararın hemen bildirmesi lazım. Şuanda bir gecikme var, geciktirmek istiyorlar. Bu yarına kalırsa bir anlamı yok, mahkemenin kararının da bir anlamı yok.” dedi.

İzmit Gazi Anadolu Lisesi'nin 19'uncu dönem birincisi Işıtan Önder, 12 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, Gezi Parkı eylemlerinde ölen Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz'ı da anmasının ardından disiplin kurulu kararıyla birinciliği elinden alındı. Işıtan Önder'in ailesi, Eğitim Sen Sendikası ile birlikte birinciliğinin iadesi için Kocaeli İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

2'nci İdare Mahkemesi dosyaları inceleyerek, böyle bir cezanın verilemeyeceğini belirtip yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi. Oy çokluğuyla alınan kararın sonuç bölümünde şu ifadeler kullanıldı: "Bu durumda yukarıda yer verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay Kararları dikkate alındığında açıkça hukuka aykırı olduğu tespit edilen idari işlemin yürütülmesinin durdurulması isteminin Anayasa'nın 90'ıncı maddesi uyarınca kabulü gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 14.07.2014 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi."

Baba Mustafa Önder ile anne Ayşe Önder, Eğitim Sen ile birlikte yapılan başvurunun ardından mahkemenin verdiği bu kararı dün öğleden sonra okul yönetimine teslim etti. Ancak okul yönetimi, bugün bu saate kadar aileye olumlu yönde dönüş yapmadı. Baba Mustafa Önder, bu duruma tepki göstererek, şunları kaydetti: “Biz yargının verdiği kararı dilekçeyle beraber okula teslim ettik. Karar vereceklerini söylediler. Fakat şuana kadar bir karar vermediler. Milli Eğitim Müdürlüğünün açıklamasına göre kaymakamlığa bizim dilekçeyi vermemiz lazım. Mahkeme de verdiği kararda diyor ki, ‘Ben sizin verdiğiniz cezayı haksız buluyorum. Çocuğun hakkının verilmesini talep ediyorum.’ Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şuanda oğlum birinci. Bunu da okulun ilgili yerlere göndermesi lazım. Bugün son gün. Seçmeleri yapması lazım. O bakımdan son gün. Şuana kadar gelişmeler böyle. Milli Eğitim Müdürü de kararsız kalıyor. Okulda dün akşam dilekçeyi verdiğimiz zaman sanki bir memnuniyetsizlik vardı. Bugün eğer yapılmazsa Işıtan’ın onayı, oğlum bu olaydan zarar görecek benim oğlumun zarar görmesini istemiyorum bir an evvel hakkının verilmesini istiyorum.”

Önder, şuanda işlemin bir an önce yapılmasını beklediklerini anlattı. Önder, “Şuan işlem yapılacak diye bekliyorum. Ondan sonra İdare Mahkeme gidip tazminat davaları da açabilirsiniz. Şuanda bir mağduriyet var kim önleyecek. Zaten başından verilen kararların hepsi yanlıştı. Hep yanlış dedik. Yanlış arkasından gidenler var. Yazık değil mi bu insana. 3-4 kişinin kararıyla bir çocuğun birinciliği dört yılı emeğini alamazsınız. Böyle bir şey, böyle bir hak yok. O 4 yıl da tırnaklarıyla birincilikleri aldı. Yani o bakımdan çocuğumuzun arkasındayız. Böyle bir çocuğun peşinde olmazsak ayıp olur. Ben çocuğuma güveniyorum. Çocuğum hiç yanlış yapmadı. Bu olay yarına bırakıldığı zaman Işıtan bu olaylardan etkilendiği zaman çok etkilenir. Mahkeme durumunda etkilendik. Onun için bundan sonra zarar görmeyelim. Bir yanlış varsa efendice herkes düzeltmeye çalışsın.” CİHAN

Yorumlar