'Mahkeme kararları idarenin keyfiyetine bırakılıyor'

Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, hükümetin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale ettiği torba yasayla birlikte mahkeme kararlarının idarenin keyfiyetine bırakıldığını söyledi. Torba yasaya yönelik görüşlerini açıklayan...

Google Haberlere Abone ol
'Mahkeme kararları idarenin keyfiyetine bırakılıyor'

Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Bulut, hükümetin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale ettiği torba yasayla birlikte mahkeme kararlarının idarenin keyfiyetine bırakıldığını söyledi.

Torba yasaya yönelik görüşlerini açıklayan Bulut, "Bu haliyle, değişen kamu yaşamı içerisinde talepleri mahkeme kararları ile en kısa sürede gerçekleşmeyen kamu görevlisinin, mahkemelere başvurması anlamsız hale gelecek, bu durum daha çok idarecilerin keyfi uygulamalarına neden olacaktır. Yapılmak istenen değişiklik hükmü ile zaten bu durum açıkça zikredilmiş, belirtilen uygulamayı yapanları yargılamadan muaf tutmak üzere; ceza soruşturması veya kovuşturması açılamayacağı hükme bağlanmıştır. ‘Madde hükmünde yer alan disiplin hükmü saklıdır’ hükmünün ise belirtilen durum karşısında hiçbir esprisi bulunmamaktadır." dedi.

HAK KAYBINA UĞRAYAN MEMUR 2 SENE SONRA AYNI GÖREVE ATANAMAYACAK

Bulut, torba yasanın mevcut haliyle yürürlüğe girmesiyle birlikte haksız yere görev yeri değiştirilen, tayini yapılan memurun mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alsa bile en az 2 yıl bekleyeceğini söyledi. Ünvanı elinden alınan memurun mahkeme kararına rağmen en az 2 yıl bekleyeceğine dikkat çeken Bulut, maaştan kesme cezası alan memurun para kesme cezasının yürütmeyi durdurma kararı alsa bile en az 2 yıl boyu devam edeceğini hatırlattı.

İş akdi fesh edilen ve ya memuriyetten çıkartılan memurların mahkemece haklı bulunup görevlerine iade edilse bile en az 2 yıl görevine dönemeyeceğinin altını çizen İbrahim Bulut, şöyle devam etti: "Tayin yoluyla aile bütünlüğü bozulan, eşi ile ayrı illerde çalışmak zorunda kalan memur mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verse bile 2 yıl bekleyecek. Daha vahimi ise bu yasa ile hak kaybına uğrayanlar, 2 yıl sonra atandıklarında bile eski görev yerlerine atanamayacaklar. Bilindiği gibi mevcut hukuk sistemimizde kesinleşen mahkeme kararlarının uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Bu süreyi 2 yıla yaymak sadece çalışanların hak kaybına sebep olmayacak aynı zamanda hukuk sistemimize de derin bir darbe vuracaktır."

CİHAN

Yorumlar