Mahkeme, hamile memurun yoğun bakım ünitesinde çalışmasını uygun bulmadı

Kahramanmaraş İdare Mahkemesi, 11 haftalık hamile olan ve gece nöbetinde çalıştırılmasının uygun olmadığı yönünde doktor raporu bulunan hemşirenin yoğun bakım ünitesinde çalışmasını öngören idari işlemin yürürlüğünü durdurdu.

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme, hamile memurun yoğun bakım ünitesinde çalışmasını uygun bulmadı

Kahramanmaraş İdare Mahkemesi, 11 haftalık hamile olan ve gece nöbetinde çalıştırılmasının uygun olmadığı yönünde doktor raporu bulunan hemşirenin yoğun bakım ünitesinde çalışmasını öngören idari işlemin yürürlüğünü durdurdu.

Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde hemşire olarak çalışan ve üç aylık hamile olan Münire Aygan, hastane yönetimi tarafından geçen yıl Ekim ayında bulaşıcı hastalık riski altındaki Anestezi ve Reanimasyon-2 yoğun bakım ünitesinde görevlendirildi. Görevlendirmenin iptali için hastane yönetimine dilekçe veren Aygan, sonuç alamayınca Kahramanmaraş İdare Mahkemesine başvuruda bulunarak 11 haftalık gebe olduğunu, idarenin takdir hakkını hukuka aykırı kullandığını ileri sürerek işlemin iptali için dava açtı.

İki çocuk annesi Aygan’ın dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, "Gebe olan bir kişinin yoğun bakım bölümünde görevlendirilmesi durumunda anne ve bebeğin sağlığının tehlikeye düşeceği, davacının belirtilen bu durumdan daha ağır bir birimde görevlendirilmesinin anne ve bebek sağlığı açısından sıkıntı doğuracağı açık olduğundan yapılan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır." kararını verdi.

Mahkeme, ayrıca 2387 liralık yargılama masraflarının da hastane yönetimi tarafından ödenmesini kararlaştırdı.

"BAŞBAKAN’IN TAVSİYESİNE UYDUK BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI"

Münire Aygan’ın eşi Fatih Aygan ise "Başbakan’ın 3 çocuk tavsiyesine uyduk, başımıza gelmeyen kalmadı." dedi. 8 haftalık hamile eşinin, hastane yönetimi tarafından bulaşıcı hastalık riski taşıyan yoğun bakım ünitesinde görevlendirildiğini öne süren Aygan, "Eşim 2013 yılının Ağustos ayında 8 haftalık sıkıntılı geçen hamileliği nedeniyle doktor raporuyla hastane yönetimine başvurdu. Yasal hakkı olan gece nöbeti ve gece vardiyası verilmesin diye başvuruda bulundu. Hastane yönetimi, bu başvurunun üzerine eşimi 5 Eylül’de yoğun bakım servisinde görevlendirdi. Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi yoğun bakım servisi mevzuata göre 3’üncü seviye yoğun bakım. Yani organ yetmezliğinin olduğu, çoklu organ yetmezliğinin olduğu, hayata pamuk ipliğiyle bağlı hastaların olduğu bir yer. Hamile kişiler, kabul edilir ki hareket kısıtlılığı olan, çalıştıkları yerlerde gebelik sıkıntısı çeken kişilerdir. Böyle bir çalışanı yoğun bakımda görevlendirmekle hem annenin, hem de daha doğmamış bir bebeğin yaşam hakkı, aynı zamanda yoğun bakımda yaşayan hastaların da yaşam hakkı ihlal edildi." diye konuştu.

Eşinin düşük tehlikesi geçirdiğini de dile getiren Aygan şöyle konuştu: "Yoğun bakımlar o kadar önemli yerlerdir ki çok hızlı müdahale ve tecrübe gerektirir. Hamile bir insanı yoğun bakıma görevlendirilmekle anne ve bebeğin sağlığıyla oynandı. Bu görevlendirmeyi biz Kahramanmaraş İdare Mahkemesi’ne taşıdık. Mahkeme, anne ve bebeğinin sağlığının tehlikeye düşürüleceğinin açık olduğu gerekçesiyle iptal etti. İptal üzerine biz hastane yönetimine mahkeme kararını uygulamaları için başvurduk. Hastane yönetimi, mahkeme kararına rağmen 2 hafta daha dahiliye servisinde çalıştırdı. Eşim 32’nci haftasına girince izne ayrıldı. Bizim maddi ve manevi kaybımız oldu. Ülkemizde iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili pek çok yasal mevzuat çıktı. Ama buna rağmen biz çok sıkıntı yaşadık ve yaşıyoruz. Başbakanımız son zamanlarda sürekli 3 çocuk yapılmasını istiyor. Biz 3’üncü çocuğu yaptığımızdan dolayı başımıza gelmeyen kalmadı. Maddi ve manevi olarak zararını gördük ve sıkıntılarını çektik. Yaşadıklarımız yanımıza kar kaldı. Hamileliği sıkıntılı geçen bir personeli yoğun bakım gibi bir ünitede, enfeksiyonların olduğu bir ünitede çalıştırmak insafsızlık ve vicdansızlıktır. Eşimin yoğun bakımda çalıştıktan sonra stresten dolayı 16 Eylül’de düşük tehlikesi geçirdi. Allah’tan biz onu kimseye bir şey olmadan atlattık. Hukuka saygısı olmayan insafı olmayan vicdanı olmayan yöneticiler tarafından maddi ve manevi ve pek çok sıkıntılar çektirildi."

Eşinin ücretsiz izine ayrıldığını ve 6 gün sonra doğum yapacağını ifade eden Aygan, hastane yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını kaydetti.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yöneticisi Semih Yancar ise konuyla ilgili "Mahkeme sadece yürütmeyi durdurdu, bizim bölge idare mahkemesinde bu konuyla ilgili kazandığımız iki davamız var. 110 yoğun bakım ünitemizde 372 personelimiz gebelik ve süt izni kullanmıştır." açıklamasında bulundu.







CİHAN

Yorumlar