Mahkeme, BDP'li milletvekilleriyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'dan tutuklu bulunun 3 BDP’li milletvekilinin tahliye edilmesi yönündeki talebi reddetti.

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme, BDP'li milletvekilleriyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK'dan tutuklu bulunun 3 BDP’li milletvekilinin tahliye edilmesi yönündeki talebi reddetti. Mahkeme, BDP’li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ve Kemal Aktaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, gerekçeli kararında, sanık Kemal Aktaş ve Selma Irmak'ın 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma' sanık Faysal Sarıyıldız'ın da 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından tutuklandığına dikkat çekti. Gerekçeli kararda, "Sanıklarla ilgili soruşturmanın seçimden önce başlaması ve kamu davasının açılmış olması nedeniyle yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı gibi Anayasa Mahkemesi'nin sanıklar hakkında verdiği herhangi bir karar bulunmamaktadır." denildi.

Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği karardan sonra Diyarbakır Barosu avukatları, BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Kemal Aktaş'ın (Van) tahliye edilmeleri için Diyarbakır'da yargılandıkları 5. ve 6. ağır ceza mahkemelerine başvuruda bulunmuştu. 5′inci Ağır Ceza Mahkemesi, milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın, 6. Ağır Ceza Mahkemesi de Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş’ın tutukluluk halinin devamını yönünde karar vermişti. Bunun üzerine sanık avukatları, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım için 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir üst mahkemesi olan Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ve Kemal Aktaş için ise 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir üst mahkemesi olan 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcısı, mütalaasında milletvekillerinin tahliyesini talep etti. Savcının talebini değerlendirdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, BDP’li vekillerinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması yönündeki talebi reddetti. Mahkemenin gerekçeli kararında, BDP'li vekilleri neden tahliye etmediğini belirtti. Gerekçeli kararda şöyle denildi:

"Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklardan Kemal Aktaş'ın, terör örgütü KCK'nın ekoloji ve yerel yönetimler komisyonunda yönetici ve aynı zamanda KCK yapılanması içerisinde bazı mali çalışmalarda yer aldığı, para desteğinde bulunmayanları tehdit ettiği ve ayrıca yasa dışı gösteriler organize ettiği ve terör örgütünde yöneticilik yapma suçundan kamu davasının açıldığı anlaşılmıştır." denildi. Sanık Selma Irmak'ın da terör örgütü KCK/TM bünyesinde faaliyetlerde bulunduğu belirtildi.

MAHKEME: BDP'Lİ VEKİL YURTSEVER DEVRİMCİ GENÇLİK-HAREKETİ İÇİNDE

Gerekçeli kararda, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile ilgili bölümde şöyle denildi: "Sarıyıldız hakkında KCK /TM bünyesinde Şırnak ve ilçelerinde örgütün gençlik yapılanması olan YDG-H içerisinde faaliyet yürüttüğü örgütün gençlik yapılanması YDG-H üyesi bir çok kişiyle irtibatlı olup, Şırnak merkez ve ilçelerinde yoğun örgütsel faaliyetler gerçekleştirdiği, ayrıca 2008, 2009 yıllarında yapılan eylemlerde yasa dışı gösterilere katıldığı iddiasıyla sanığın sürekli çeşitli ve yoğun olan örgütsel faaliyetleri nedeniyle yasa dışı PKK üyesi olmak suçundan cezalandırılması talebiyle dava açılmıştır."

"ANAYASA MAHKEMESİ'NİN BİREYSEL KARARI BÜTÜN DOSYALAR İÇİN BAĞLAYICI OLAMAZ"

Mahkeme, bu gerekçeyi saydıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay için verdiği karara da değinerek, şunlara yer verdi: "Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine vermiş olduğu kararlar başvuran ve ilgili dosya hakkında sonuç doğurmaktadır. Bireysel başvuruya ancak hakkı doğrudan etkilenenler başvuruda bulunabileceğinden bu başvuru ile ilgili ortaya çıkacak Anayasa Mahkemesi kararı da ilgili dosya ve kişi açısından bağlayıcı olacaktır. Her dosya diğerinden farklı olduğu için bir dosya hakkında verilen karar diğer dosyalar hakkında bağlayıcı sonuç doğurmaz. Çünkü her dosya, dosya içerisindeki deliller ve kapsamı diğerinden farklı olduğu gibi her dosyanın kendi kapsamı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir."



CİHAN

Yorumlar