Mahkeme başkanı 82 KCK sanığını salondan çıkardı

Terör örgütü KCK ana davası Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme kendisini alkışlarla protesto eden sanıkları salondan çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
Mahkeme başkanı 82 KCK sanığını salondan çıkardı

Terör örgütü KCK ana davası Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme kendisini alkışlarla protesto eden sanıkları salondan çıkardı. Avukatlar ise mahkemenin davadan çekilmesini talep etti.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 175 sanıklı KCK ana davasının duruşmasına 82 tutuklu sanık katıldı. Duruşmaya aralarında Hatip Dicle'nin de bulunduğu 12 tutuksuz sanık ise raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. Mahkeme heyeti daha önce aldıkları ara kararları okudu. Ara kararlarda KCK ana davasında yargılanan 10 sanığın başka mahkemelerde haklarında açılan davaların bu dosyayla birleştirilmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme başkanı sanıklarla ilgili delil ikamesine devam edeceğini belirtti. Bu sırada söz alan avukatlardan Mehmet Emin Aktar, 17 Aralık operasyonundan sonra yaşanan gelişmelerin ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirterek, ölü Kürtler üzerinden siyaset yapıldığını Paris'te 3 kadının öldürülmesi ve Roboski'de 34 kişinin öldürülmesinin buna örnek olduğunu dile getirdi. Avukatlardan Meral Danış Beştaş ise AK Parti'ye yönelik düzenlenen bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra kıyametlerin koptuğunu söyledi. Beştaş, "Bunun üzerine yeni yasalar, yeni düzenlemeler yapılıyor. Şimdi Türkiye'de yargı var mı yok mu tartışılıyor. Biz daha önce yargı Hüseyin Çelik'in sözlerinden Yalçın Akdoğan'ın yazdıklarından Beşir Atalay'ın dile getirdiklerinden etkilenmesin dedik. Biz mahkemenin reddini istemiştik reddedildi. Şimdi heyetin çekilmesini talep ediyoruz." dedi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise uzun tutukluluk nedeniyle sanıkların yargılandığını belirterek daha fazla mağduriyetin yaşatılmaması gerektiğini söyledi.

SANIKLAR ADINA ORTAK SAVUNMA YAPILDI

Avukatlardan sonra mahkeme başkanı delil ikamesi yapacağı sırada söz alan sanıklardan Hasan Hüseyin Ebem, tüm sanıklar adına savunmayı okumak için mahkeme heyetinden izin aldı. Ebem, savunmasının başında ‘İstiklal Mahkemelerinin Kürdistan’da Kürtlere yaptıklarını bugün bu mahkemeler yapıyor’ deyince mahkeme başkanı mikrofonu kapattı. Bunun üzerine sanık avukatları, ‘siz savunmaya sınırlama getiremezsiniz’ diyerek itiraz etti. Başkan da savunmanın sadece iddialarla ilgili olabileceğini, okunanların savunma dışı bir metin olduğunu söyledi. Bunun üzerine tüm sanıklar, seyirciler ve çok sayıda avukat ayağa kalkarak mahkemeyi alkışlarla protesto etti. Salona giren jandarma, sanıkların etrafını sardı. Avukatlarla mahkeme heyeti arısındaki karşılıklı tartışmalardan sora duruşma yeniden başladı. Mahkeme heyeti, avukatların duruşman başında dile getirdiği ‘mahkemenin çekilmesi ’ talebiyle ilgili iddia makamının görüşlerini sordu. Savcının konuşmasına fırsat vermeyen sanıklar ikinci kez ayağa kalkarak mahkemeyi tekrar alkışlarla protesto etti. Bu durumu tutanaklara geçiren mahkeme heyeti, sanıkları salondan çıkardı, duruşmaya ara verdi.

AVUKAT VE SİYASİLER 3 YIL SONRA DURUŞMAYA YENİDEN İLGİ GÖSTERDİ

Bu arada KCK ana davası duruşmasına ilgi, 3-4 yıl önce davanın ilk duruşmalarında olduğu gibi oldu. Bugünkü duruşma salonunda ilk duruşmalarda olduğu gibi 200'e yakın avukat katıldı. KCK davası için özel yapılan salonda yer kalmaması nedeniyle çok sayıda avukat duruşmayı ayakta izledi. Aynı ilgi izleyiciler bölümünde de yaşandı. Duruşmayı çok sayıda sanık yakınının yanı sıra BDP Milletvekilleri Ayla Akat, Gültan Kışanak, İbrahim Binici ile aynı zaman da sanık olan milletvekillerinden Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız da katıldı.

SANIKLAR KÜRTÇE SAVUNMA YAPMAKTAN VAZ MI GEÇTİ?

KCK ana davasının ilk duruşmalarından geçen yıla kadar Kürtçe savunma yapma talebi ve mahkemenin izin vermemesi nedeniyle defalarca kriz yaşanmıştı. Sanıklar Kürtçe ve Zazaca savunma yapmak istemiş ancak mahkeme heyeti tarafından mikrofonları kapatılmıştı. Anadilde savunma hakkıyla ilgili yasal düzenlemenin ardından Kürtçe savunma serbest olmuştu. Fakat bugün duruşmada söz alan sanıklardan Hasan Hüseyin Ebem'in mahkeme heyetiyle baştan sona Türkçe konuşması dikkat çekti. Sanık Ebem tüm sanıklar adına Türkçe hazırladığı üç sayfalık savunmayı da Türkçe okudu. CİHAN

Yorumlar