Magandaların vurduğu köpeğe cerrahi müdahale

Türkiye’de çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına sebep olan maganda kurşunlarının bu seferki hedefi bir köpek oldu. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından atılan kurşunun isabet etmesi sonucu yaralanan kangal cinsi bir köpek,...

Google Haberlere Abone ol
Magandaların vurduğu köpeğe cerrahi müdahale

Türkiye’de çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına sebep olan maganda kurşunlarının bu seferki hedefi bir köpek oldu. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından atılan kurşunun isabet etmesi sonucu yaralanan kangal cinsi bir köpek, hayvan severler tarafından getirildiği Bursa Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nde tedavi altına alındı.

Yaklaşık 400 hayvanın bulunduğu Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nde dört yaşında olduğu belirlenen kangal cinsi köpeğe cerrahi müdahale yapıldı. Sağ ön bacağında parçalı ve açık kırıklar olduğu tespit edilen ve ’Kral’ ismi verilen köpek, yapılan ameliyatın ardından müşahede altına alındı.

BACAĞINA FIXATION TEKNİĞİ UYGULANDI

Operasyonu gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dr. Mürsel Büyükçoban, “Kral, bize bir buçuk ay önce geldi. Bize bırakılan Kral’ın ön sağ ayağında ateşli silahla yaralamanın olduğunu gördük. Önce biz bir trafik kazası zannettik. Ama gördük ki Kral çok yoğun bir şekilde ateşli silaha maruz kalarak ayağının parçalandığı bir durumda bizlere geldi.” dedi.

Dr. Ayşe Yazıcı’nın önderliğinde çok zor bir cerrahi operasyonla Kral’ın ayağına platin takıldığını anlatan Mürsel Büyükçoban, “Şu anda onun iyileşme safhasını yürütüyoruz. Bundan sonra fizik tedavi ve egzersizlerle devam edecek. Bize yatar halde gelmişti ama şimdi sağlıklı ve hayata geri dönüşün hazırlığı içinde. Hayata kazandırdığımız bir can için de mutluyuz.” şeklinde konuştu.

"İNSANLAR BİRBİRİNİ KATLEDİYOR"

Mürsel Büyükçoban, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu günlerde insanların yok pahasına, çocukların yok papasına katledildiği, öldürüldüğü bir günde biz onlar için bir şey yapmanın mutluluğu içindeyiz. Umarım tüm insanlar, gerek tüm canlılara, hayvanlara ve birbirimize insanlara aynı saygı ve sevgiyi gösterirler. Tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. İyi huylu bir hayvan olmasına rağmen buna kim ateşli silahla hedef alır. Tabancasını, tüfeğini kim doğrultur ve niye ateş eder, sonucunda ne elde eder bilemiyoruz. Sadece böyle bir vicdansızlığını yapmasından dolayı çok büyük üzüntü ama ona müdahale edebilmenin de mutluluğunu yaşıyoruz.”

‘Kral’a operasyonu yapan ekibin başında bulunan Dr. Ayşe Yazıcı da köpeğin merkeze ilk geldiğinde ayağında açık yara olduğu için uzun süre kemik enfeksiyonunun devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Biz bu kemik enfeksiyonunu yok etmeden kemiği ameliyata alamayız, açık ve parçalı kırıklar vardı. Açıkçası vida, plak koyabileceğimiz alanlar yoktu. Geriye tek alternatifimiz kalan yöntem ile Fixation tekniği uygulandık. Gayet başarılı, şu anda kemik enfeksiyonu yok. Kral da her geçen gün iyiye gidiyor. İki günde pansumanının değiştiriyoruz. Buraya geldiğinde de ismini ‘Kral’ koyduk.”

CİHAN

Yorumlar