'Madenleri gıda mühendisleri denetliyor'

İş güvenliği uzmanı ve 30 Mart yerel seçimlerinde CHP’den Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ünal Ateş, madenleri gıda mühendislerinin, inşaatları ise ziraat mühendislerinin denetlediğini öne sürdü. 6331 sayılı...

Google Haberlere Abone ol
'Madenleri gıda mühendisleri denetliyor'

İş güvenliği uzmanı ve 30 Mart yerel seçimlerinde CHP’den Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ünal Ateş, madenleri gıda mühendislerinin, inşaatları ise ziraat mühendislerinin denetlediğini öne sürdü. 6331 sayılı İş Güvenliği Yasası'nın devlet tarafından çıkartılan yönetmeliklerle sulandırıldığını savunan Ateş, "Aralık ayında bu ülkedeki herkese iş güvenliği uzmanlığı belgesi dağıttılar, biliyor musunuz? Şu an inşaatları ziraat mühendisleri denetliyor, madenleri gıda mühendisleri denetliyor.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş İl Teşkilatı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla parti binasında anma programı düzenledi. Programa katılan İş Güvenliği Uzmanı ve CHP Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ünal Ateş, Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili ihmallere değindi. Aralık ayında açılan sınavlarla alanında uzman olmayan kişilere iş güvenliği belgesi dağıtıldığını öne süren Ateş, “Devlet 6331 sayılı bir İş Güvenliği Yasası çıkardı, çok doğru ve gerekli bir yasa. Fakat akabinde söz konusu yasayı sulandıracak bir sürü yönetmelik çıkardı. Aralık ayında bu ülkedeki herkese iş güvenliği uzmanlığı belgesi dağıttılar, biliyor musunuz? Şu an inşaatları ziraat mühendisleri denetliyor, madenleri gıda mühendisleri denetliyor, hiçbir bilgisi, tecrübesi olmayan arkadaşlarımızı en tehlikeli yerlerde görevlendirmek suretiyle hem çalışanların hem de iş güvenliği uzmanlarının hayatlarını tehlikeye attılar. Olması gereken, herkesi kendi branşında görevlendirmeleri gerekiyordu. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi bu.” diye konuştu.

Maden faciası sonucu, ‘Cumhuriyet tarihinin en kara 19 Mayıs’ını yaşıyoruz.’ diyen Ateş şöyle devam etti: “Çünkü bir hafta önce yüzlerce evladımız toprağın altında kaldı. İşin içinden biri olarak bir haftadan beri isyan ediyorum. Dünyanın en büyük taş kömürünü çıkaran Almanya’da 40 yıldan beri 3 işçi ölmüş, bizim ülkemizde son 10 yıldan beri ölen işçi sayısı 14 bin. 2014 yılının ilk 4 ayında bu kazadan önce ölen işçi sayısı 402 idi. Bunlardan 192 tanesi inşaatlarda öldü. Bu sayıyla beraber bu gün 862’ye ulaştı.”

Kazanın yaşandığı maden ocağının yeteri kadar denetlenmediğini savunan Ateş, iktidarla haşir neşir olan bir şirketin düzgün denetlenemeyeceğini vurguladı. Soma Kaymakamı'nın geçen dönem AK Parti'den Şanlıurfa Milletvekili aday adayı olduğunu hatırlatan Ateş, “Soma'daki, Soma Kaymakamı'nın geçen dönem AKP’den Şanlıurfa Milletvekili aday adayı olduğunu biliyor musunuz? Soma'daki adı geçen taş kömürü işleten şirketin genel müdürünün eşinin AKP belediye meclis üyesi olarak seçildiğini ve Soma Belediye Başkan yardımcısı olduğunu biliyor musunuz? Bir iktidarla bu kadar haşir neşir olan bir şirketin doğru düzgün denetlenebileceğini ben bir iş güvenliği uzmanı olarak düşünemiyorum.” iddialarında bulundu.

Kahramanmaraş’ta en tehlikeli olarak adlandırılan birçok işyerinin 2 yıldan bu yana denetlenmediğini ileri süren Ateş sözlerini şöyle tamamladı "Burada 4 inşaatta gerekli önlemler alınmadığı için o inşaatların iş güvenliği uzmanlığını bıraktım. Hükümet kendi üzerine düşeni yapıp doğru denetim yapsaydı bugün bu facia olmayacaktı. Hükümet, Soma'da 300 küsur insanın katledilmesine seyirci kalmıştır, bu katliamdan direkt sorumludur.”

CHP İl Başkanı Esat Şengül de facianın böyle bir güne denk gelmesinin üzücü olduğunu, ancak gençlerin bayramını kutlamadan olmayacağını düşündükleri için anma programı düzenlediklerini belirtti. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde Atatürk anıtına çelenk sunmak için resmi başvuruda bulunduklarını ancak kabul edilmediğini de ifade eden Şengül, “Biliyoruz ki bu hükümet döneminde Atatürk’ü anma günleri diye adlandırdığımız milli bayramlar maalesef sıradanlaştırılmaya çalışılıyor. Özellikle bu tip elim olaylara da denk geldiğinde sanki fırsat bu fırsatmış gibi Atatürk anıtına bir çelenk koyulmasıyla ilgili bile ne partimize ne basına haber veriliyor. Resmi başvuruda bulunduğumuz halde çelenk koymamıza müsaade edilmedi, şunu herkes bilmeli ki ne Atatürk ne de Atatürkçüler hiçbir zaman unutulmayacak, unutturmayacağız da.” ifadelerini kullandı.

Anma etkinliği, CHP Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Barış Antürk ve Oniki Şubat İlçe Başkanı Salman Savranlı'nın konuşmalarıyla sona erdi. CİHAN

Yorumlar