Madencilerin mektupları zor çalışma şartlarını gözler önüne serdi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat Madencilik'te işçilere yapılan baskıları sordu. Özel, şirketin çalışanlarından gelen mektupların, zor çalışma...

Google Haberlere Abone ol
Madencilerin mektupları zor çalışma şartlarını gözler önüne serdi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat Madencilik'te işçilere yapılan baskıları sordu. Özel, şirketin çalışanlarından gelen mektupların, zor çalışma şartlarını gözler önüne serdiğini söyledi.

Milletvekili Özel, Bakan Çelik’in cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde, 5 bin 200’e yakın madencinin çalıştığı İmbat Madencilik'te şartların ağırlığı, iş sağlığı ve güvenliğinin olmadığı iddialarını belirtti. Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait, facia yaşanan Eynez ocağına çok yakın bir alanda bulunan İmbat Madencilik'te işçilere üretimi arttırmaları için yapılan baskıların 13 Mayıs faciası sebebiyle bir süreliğine durduğunu ancak şimdilerde yeniden arttığını söyledi. Soma faciasının ardından da İmbat maden ocağında bir iş kazası meydana geldiğini, bir işçinin yaralandığını ancak kazanın yetkililer tarafından gizlenmeye çalışıldığını dile getiren Özel, işçilerin rapor aldıkları için işten çıkarıldığını ileri sürdü.

Özgür Özel, “İmbat A.Ş.’de daha fazla üretim için işçilerin hastalıkları nedeniyle aldıkları raporlar yüzünden işten atıldığı, rapor alırlarsa işten atılma korkusu ile işçilerin iş kazalarından sonra dahi doktordan rapor istemediği, işçilerin hafta tatillerinde, bayramlarda çalıştırıldığı ve bu sürelerde sigortalarının ‘yer üstü’ olarak yatırıldığı gibi çok sayıda iddia bulunmaktadır. Yine İmbat Madencilik'teki işçilerin birikmiş izinlerinin şirkete satılmaya teşvik edildiği, bu izinler karşılığında işçilere prim verildiği, işçinin geçim sıkıntısı ile buna razı geldiği ancak madencilere satılan izinler karşılığındaki dönemlerin ‘yer üstü’ sigortası olarak yatırıldığı, işe gelmeyene prim cezası, avans yazmama, izin vermeme gibi cezalar uygulandığı, işçilerin dayıbaşları tarafından yapamayacakları işlere zorlandığı, yapamadıkları takdirde de yevmiyelerinde kesintiye gidildiği ya da çeşitli cezalar yazıldığı iddiaları vardır.” dedi.

Özel, kendisine gelen mektuplardan, işçilere yapılan ağır baskılara ilişkin örnekler de verdi. Mektuplarda, “450 kiloluk bir motor, uzun bir demir vasıtasıyla 8 ile 12 kişi arasında ağırlıkçı ekibiyle yokuş yukarı vinç diplerine, monoray boylarına taşıttırılıyor. Çalışanların çoğunda bel problemi var. Yemek yeme fırsat bulunduğunda, çamurun tozun içinde, köşede bir yerlerde yenir. Yemeğin içine üstten kömür döküldüğü çoğunlukla görülür.” ifadeleri yer aldı.

CHP Milletvekili Özel’in önergesindeki sorular şu şekilde: “İmbat A.Ş.’de işçilere yapılan baskılarla ilgili bakanlığınıza herhangi bir şikayet dilekçesi gelmiş midir? Gelmişse konu incelenmiş midir? İşçilerin sigortalarında mesnetsiz bir şekilde yapılan ‘yer altı’ ve ‘yerüstü’ prim uygulaması incelenmiş midir? İşçilerin geriye dönük eksik yatırılan primlerinin ödenmesi için bir çalışmanız var mıdır? İmbat Madencilik, en son ne zaman denetlenmiştir? Denetimlerde bu madende herhangi bir kusur/noksan bulunmuş mudur? İmbat Madencilik'e, bugüne kadar yapılan denetimler sonrasında herhangi bir idari ve/veya para cezası kesilmiş midir? İmbat Madencilik faaliyetlerine başladığı günden bu yana madende kaç iş kazası gerçekleşmiştir? İş kazalarında kaç madenci hayatını kaybetmiştir? İmbat Madencilik faaliyete başladığı günden bu yana şirketten toplamda kaç işçi çıkarılmıştır? Bunların çıkarılma gerekçesi nedir? Bunlardan kaçı. raporlu oldukları dönemin ertesinde işten çıkarılmıştır? 3 Mayıs faciasının ardından İmbat Madencilik'te toplamda kaç işçi çıkarılmıştır? En son basına da yansıyan ve 'akciğer hastası' olduğu gerekçesi ile işten çıkarılan işçilerin sayısı kaçtır? Bu işçilerin işten çıkarılma gerekçeleri resmi kayıtlarda nedir?” CİHAN

Yorumlar