Madenciler: Soma'daki kardeşlerimiz için yevmiyemiz feda olsun

Manisa Soma'daki maden faciasının ardından Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocaklarında işe gitmeyen işçilerin yevmiyelerinin kesileceği iddiası, işçilerin kafasını karıştırdı. Soma'daki maden faciasının ardından,...

Google Haberlere Abone ol
Madenciler: Soma'daki kardeşlerimiz için yevmiyemiz feda olsun

Manisa Soma'daki maden faciasının ardından Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocaklarında işe gitmeyen işçilerin yevmiyelerinin kesileceği iddiası, işçilerin kafasını karıştırdı.

Soma'daki maden faciasının ardından, Zonguldak'taki TTK Genel Müdürlüğü'ne bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerinde çalışan işçiler, ocaklara gitmemişti. Bunun ardından, işçilerin bir günlük yevmiyelerinin kesileceği iddiaları, bazı işçileri tedirgin etti. Yevmiye konusunda belirsizlik olduğunu ifade eden maden işçileri, "Biz, yevmiyelerimizi Somadakiler için seve seve feda ederiz. Ancak ne olduğu belli olmayan bir durum canımızı sıkıyor. Biz arkadaşlarımızın yasını tuttuk." dedi.

Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Şu anda böyle bir kararı düşünecek vaktimiz yok. Sayın TTK Genel Müdürümüz ile Soma'daki facianın yaraları nasıl sarılır diye düşünürken, yevmiye konusunun gündeme gelmiş olması çok üzücü. Allah korusun bütün maden işçisinin başına gelebilecek böyle bir hadise için bu konuyu konuşuyor olmaktan utanıyoruz. Şu an 300 tane kediden bahsetmiyoruz, 300 insan canını konuşuyoruz. Bizim arkadaşlarımız bu konuyu düşünecek değildir. Arkadaşlarımız iş kazalarına dikkat çekmek ve ölen işçi arkadaşlarının yasını tutmak için ocağa inmediler." diye konuştu.

GMİS Kozlu Şube Başkanı Şaban Kaptan ise "Yevmiye konusu daha sonra Sayın TTK Genel Müdürü ile GMİS Genel Başkanımız arasında değerlendirilecektir. Eğer işçi arkadaşlarımızın ocağa girmemesi eylem şeklinde değerlendirilirse yevmiye kesilmesi ihtimali var. Ancak Soma'daki işçilerin yasını tutmak için ocağa gitmediği yönünde değerlendirilirse ücretli yas, matem izni olabilir. Ya da yıllık izinden sayılabilir. Bu konu devletin elindedir. İşveren konumundaki TTK Genel Müdürlüğü inisiyatif alıp işi çözebilir. Ya da Türk-İş resmi makamlara başvurur. Ya eylem nedeniyle yevmiye kesilir ya da yas izni verilir." şeklinde konuştu. TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri ise bu konuda herhangi bir konunun gündeme gelmediğini, basına bilgi veremeyeceklerini kaydetti.

CİHAN

Yorumlar