Maden işçilerine verilen gaz maskeleri 1993 Çin yapımı çıktı

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından uzun süre tartışılan gaz maskelerinin, 1993 yapımı ve kullanım tarihi geçen Çin malı olduğu iddia edildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait ocakta geçen hafta salı günü yaşanan...

Google Haberlere Abone ol
Maden işçilerine verilen gaz maskeleri 1993 Çin yapımı çıktı

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından uzun süre tartışılan gaz maskelerinin, 1993 yapımı ve kullanım tarihi geçen Çin malı olduğu iddia edildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait ocakta geçen hafta salı günü yaşanan faciada 301 işçi şehit oldu, 486 işçi ise yaralı olarak kurtarıldı.

Facianın hemen ardından en çok tartışılan konulardan birisi, işçilerin karbonmonoksit gazından korunması için dağıtılan gaz maskeleri oldu. Şirket yetkililerinin açıklamalarında, işçilerin gaz maskelerinin bulunduğu ve o anda yanlarında olduğu açıklandı. Maskelerin 45 dakika hayatta kalmalarını sağladığı ileri sürüldü. Maden şirketleri yetkililerinin işçilere verildiğini söylediği o gaz maskeleri ortaya çıktı. Dokuz yıldır çalışan Barış Kılıç, yanında getirerek basın mensuplarına tanıttığı gaz maskesinin hiç bakımdan geçmediğini, işçilere zimmetlendiğini, içindeki havanın 45 dakika değil, sadece 10 dakika yettiğini söyledi. Gaz maskesini takıp uygulamalı olarak gösteren madenci Kılıç, “Ben dokuz yıldır bu şirkette çalışıyorum. Hepimizde bunlar var. Bize verildiğinde nasıl çalıştığını bilmiyorduk. Çalışırken bir gün kutu açıldı, mühendislerimiz, 'Niye açıldı?' diye sordu. Arkadaşlarımızın hiçbiri kullanımını bilmiyor. Daha sonra bize kurs verdiler." dedi. Gaz maskelerinin 1993 yılına ait olduğunu ve üzerinde Çince rakamlar bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Rakamlardan bir şey anlamıyoruz. Çoğu kir pas içinde. Bunu kullanması zaten zor. Ben dokuz senedir çalışıyorum, bu sürede kimse alıp da bakmadı yüzüne. Aldığımız gibi sepetlere koyuyoruz. İşe başlarken çıkarıyoruz, zaten çalışırken sağa sola çarpıyor. Dayanma süresi 40-45 dakikaymış. Kurtulan arkadaşlarımızın anlattığına göre 45 dakika değil, 10 dakika bile dayanmamış." diye konuştu.

'TÜRKÇEYİ ZOR KONUŞUYORUZ, ÇİNCEYİ NASIL ANLAYACAĞIZ?'

Türkçeyi zor konuştuklarını, Çinceyi nasıl anlayacaklarını soran Barış Kılıç, şunları anlattı: "Bana verdikten sonra maske açıldı. Mühendis benim için, 'Salak arkadaşınız, gaz maskesini açıp da geri kapatmış.' dedi. Kullanımını bilmiyorum ki açılınca geri kapattım. 2007 yılında 600-650 TL maaş alıyorum, maaşın yüzde 50'sini gaz maskesi için kestiler. Depocu benden geri istedi, maaşımdan kesildiği için götürdüm evime. Aynen böyle evde duruyordu. Tesadüfen açılmasaydı, bugüne kadar görmemiş olacaktım. Faciadan sonra merakımdan baktım. Sadece canımızı kurtaracak diye taşıyordum, bir işe yaramıyormuş. O zaman Çetin Bey vardı, duysun, 'salak arkadaşın' diyen."

Açılan maskenin parasının alındığını ancak yeni verilen için para alınmadığını da söyleyen Kılıç, aynı maskenin sadece Soma'da değil, bütün madenlerde kullanıldığını vurguladı. Gaz maskesinin yanında bir de kullandıkları toz maskeleri olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar