'Maden faciasının sorumluları en fazla 15 yıl ceza alacak'

Avukat Ünal Demirtaş, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının sorumlularının en fazla 3 ila 15 yıl arasında ceza alacağını söyledi.     İş kazalarının sosyal bir yara olduğunu,...

Google Haberlere Abone ol
'Maden faciasının sorumluları en fazla 15 yıl ceza alacak'

Avukat Ünal Demirtaş, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının sorumlularının en fazla 3 ila 15 yıl arasında ceza alacağını söyledi.

    İş kazalarının sosyal bir yara olduğunu, Türkiye'de her yıl bin 300 işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini belirten Av. Ünal Demirtaş, "Bu tür cezalarda işverenlere verilecek cezai müeyyidenin caydırıcı olması yani üst sınırdan ceza verilmesi gerekir. Birden fazla kişinin bir iş kazasında vefat etmesi neticesinde TCK'nın 85/2 maddesinden davalar açılmaktadır. Bu tür davaların ön gördüğü yasal olarak alt sınırı 3 yıl, üst sınırı 15 yıldır." dedi.

    Bu tür kazalarda TCK 22/3 maddesinde belirtilen 'bilinçli taksir' müeyyidelerinin uygulanması gerektiğinin altını çizen Av. Demirtaş, "Kişinin öngörebildiği fiilin gerçekleşmesi halinde bilinçli taksir vardır denilir. Bu durumda verilecek ceza 1/3'den yarıya kadar artırılır. Bu da en fazla 22,5 yıl ceza alması demektir. Bu sebeple burada verilebilecek olan cezanın üst sınırdan takdir edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Aksi takdirde işverenler alabilecekleri küçük cezalarla sıyırdıklarında tekrar iş güvenliği önlemlerini almaktan imtina etmektedirler. Bu da daha fazla işçimizin ölümüne sebep olmaktadır." şeklinde konuştu.

    Kanunlara göre hayatını kaybeden 301 madenci için ayrı ayrı değil bütün fiil için tek bir cezanın öngörüldüğünü de anlatan Av. Demirtaş, "Bunun alt sınırı 3 yıl, üst sınırı 15 yıl. Bu kusurların derecesine göre belirlenecek. Her sanık aynı cezayı alacak diye bir şey yok." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar