Macaristan'la ortaklaşa ‘100. yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu' düzenlenecek

İmparatorluklar yıkılıp yerlerine yeni devletlerin kurulmasına neden olan ve milyonlarca insanın öldüğü Birinci Dünya Savaşı, 100. yılına girdi. Pek çok kurum ve üniversite, 100. yılında savaşı konu olan konferanslar düzenlerken, dikkat...

Google Haberlere Abone ol
Macaristan'la ortaklaşa ‘100. yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu' düzenlenecek

İmparatorluklar yıkılıp yerlerine yeni devletlerin kurulmasına neden olan ve milyonlarca insanın öldüğü Birinci Dünya Savaşı, 100. yılına girdi. Pek çok kurum ve üniversite, 100. yılında savaşı konu olan konferanslar düzenlerken, dikkat çekici bir sempozyum da Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı'nca düzenlenecek. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenecek sempozyumun bir ortağı ise Macaristan Karoli Gaspar Üniversitesi.

Konferans, 3-5 Kasım tarihleri arasında, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı (ATAM), Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Macaristan Karoli Gaspar Üniversitesi iş birliği ile düzenlenecek. ATAM’ın hazırladığı afişte Alman İmparatoru II. Wilhelm, Osmanlı İmparatoru Mehmed Reşat ve Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph birlikte yer aldı. Afişin zemini ise Osmanlı İmparatorluğu’nun savaştan önceki haritası olarak tasarlandı.

Sempozyumda 19. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar geçen süreçte ortaya çıkan tarihi gelişmeler; I. Dünya Savaşı çerçevesinde bütün yönleriyle ele alınacak. Sempozyumda, savaşa giden sürecin detaylı bir tahlil ve tasviri, savaşın siyasî, iktisadî, askerî, sosyal, diplomatik, kültürel, fikri boyutlarının ele alınması ve savaş sonrasında oluşan dünya ahvalinin, ülkeler ve toplumlar arasındaki ilişkilerin savaşın çeşitli sonuçlarıyla ilişkilendirilecek şekilde değerlendirilmesi ve ortaya konulması amaçlanıyor.

ATAM'dan yapılan açıklamada, “I. Dünya Savaşı'nı bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirmek noktasından hareketle, savaşın öncesinden sonrasına sanat, edebiyat, bilim, teknoloji, toplumsal ve siyasî yapılar hususunda ortaya çıkan süreklilikler ve değişimler üzerine yorum ve bulgulara dayalı tebliğlerin bilimsel bir atmosferde ele alınması ve tartışılması hedeflenmektedir.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, I. Dünya Savaşı'nın bir bilançosunu yüzüncü yıl dönümünde ortaya koymayı hedefleyen sempozyumda, verilen ana başlıkların öncelikle I. Dünya Savaşı ile olmak üzere doğrudan veya dolaylı olarak Osmanlı ve Avusturya- Macaristan devletleri açısından ele alınması gerektiği vurgulandı. Sempozyuma sunulacak bildiriler, Türkçe, Macarca veya İngilizce olarak kabul edilecek.

SEMPOZYUMUN DİKKAT ÇEKEN KONU BAŞLIKLARI

-Savaşın Yazılı ve Görsel Kanıtları: Hatıralar, Günlükler, Otobiyografik Eserler, Anıtlar, Fotoğraflar, Resimler, Filmler vd.

-Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve Etrafında Milliyetçilik Akımları.

-Savaş Öncesi Demografik Hareketler ve Göçler.

-Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşına Girişi Hakkında Tartışmalar, Yorumlar.

-Ordular: Komutanlar, Neferler, Gönüllüler, Esirler, Firariler, Mühimmat, Teknoloji.

-Savaş Diplomasisi: Gizli Antlaşmalar ve Savaş Sırasındaki Diplomatik İlişkiler.

-Savaş Yıllarında Basın ve Kamuoyu.

-Savaş Yıllarında Entelektüel ve Gündelik Hayat, Edebiyat, Mektuplar.

-Toplumsal Hafızada Savaş: Folklorik ve Kültürel Eserlerde, Sanatta I. Dünya Savaşı.

-Kolonyal ve Kıtasal İmparatorlukların Sonu ve Savaş Sonucu Doğan Devletler, Sınır Problemleri, Hudut Toplumlarının Kaderi.

-Savaşın Askerî Sonuçları, Yeni Silahlanma Politikaları ve Büyük Askerî Stratejiler.

-Savaş Sonrasında Ortaya Çıkan Rejimler, Hâkim İdeolojiler.

-Savaş Sonrasında Bağımsızlık Hareketleri.

CİHAN

Yorumlar