Maaşları yatırılmayan maden işçileri eylem yaptı (2)

Manisa’nın Soma ilçesindeki facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, maaşları yatırılmayınca eylem kararı aldı. Kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'nda...

Google Haberlere Abone ol
Maaşları yatırılmayan maden işçileri eylem yaptı (2)

Manisa’nın Soma ilçesindeki facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yaklaşık 6 bin çalışanı, maaşları yatırılmayınca eylem kararı aldı. Kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'nda oturma eylemine başladılar.

Facianın ardından 15 Mayıs 2014'te nisan ayı maaşlarını alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın meydana geldiği hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, bugüne kadar gerek şirket yetkililerinden gerekse ilçeyi ziyaret eden siyasilerden maaşlarının zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verilmişti. Dün gece paralarının yatırılacağı umuduyla banka hesaplarını kontrol eden işçiler, olmadığını görünce tepki gösterdi. Protesto kararı alarak oturma eylemi başlattılar. İşçiler, basın açıklaması yaptıktan sonra Ege Linyint İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Burada da bir basın açıklamasının ardandan Cengiz Topel Meydanı'na döndüler.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin bir yetkilisi ise maaş ödeme çalışmalarının devam ettiğini, şirketin hesaplarına mahkemece koyulan tedbir kararlarının bunu geciktirdiğini ancak kısa sürede konuyla ilgili açıklama yapacaklarını söyledi. Tam mesaiye göre yatırmayı planladıkları maaşların ödenmesi için kanunen son günün 20 Haziran olduğunu, bu süreye kadar meseleyi halledebileceklerini dile getirdi.

Soma Kömür İşletmeleri'ne ait Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs 2014 Salı günü meydana gelen yangında, 301 madenci şehit oldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu sekiz şüpheli tutuklandı. Bunun yanısıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda, şirkete ait Işıklar ve Ata Bacası ocakları da iş sağlığı ve güvenliğine uygun bulunmayarak kapatıldı. CİHAN

Yorumlar