Maaruf: Amacımız Filistinli öğrencileri Türk öğrencilerle buluşturmak

Türkiye-Filistin ilişkilerini geliştirmek ve üniversiteler arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne (AİBÜ) gelen Filistin Büyükelçisi Nabil Maaruf, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’u makamında ziyaret...

Google Haberlere Abone ol
Maaruf: Amacımız Filistinli öğrencileri Türk öğrencilerle buluşturmak

Türkiye-Filistin ilişkilerini geliştirmek ve üniversiteler arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne (AİBÜ) gelen Filistin Büyükelçisi Nabil Maaruf, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’u makamında ziyaret etti. Maaruf, burada yaptığı açıklamada, amaçlarının Filistinli öğrencileri Türk öğrencilerle buluşturmak olduğunu söyledi.

Filistin Büyükelçisi Maaruf, Rektör Coşkun’la yaptığı görüşmede, Türkiye ve Filistin’deki üniversiteler arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla ilk ziyareti AİBÜ’ye yaptığını ve üniversitede olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye’de kendini evinde hissettiğini ifade eden Maaruf, “Bunun sebebi yüz yıllardır tarihi ve kültürel ilişkilerimizden dolayı buradan kopamıyoruz. Biz burada kendimizi yabancı olarak görmüyoruz. Türkiye, hem hükümeti hem halkı olarak bütün desteğini veriyor zaten.” dedi.

Büyükelçi Maaruf, Filistinli öğrencileri Türk öğrencilerle bir araya getirmeyi ve Türkiye’deki Filistinli öğrenci sayısını artırmayı hedeflediklerini anlattı. Maaruf, şöyle dedi: “Türkiye’de yaklaşık 600 öğrencimiz var, bunların yaklaşık 400’ü burslu. Türk hükümeti burs miktarını artırıyor. Bu yıl da Başbakanlıktan yaklaşık 250 burs verilecek. Filistin'de Türk kültür ofisleri açılması için çalışma var, iki ofis daha açılması için çalışmalar başladı. Türkçe de Filistin’de artık çok yaygın bir dil olmaya başladı. Biz de 15-20 öğrenci seçip üniversitelerle ortak bir çalışma başlatmak istiyoruz.” Maaruf, konuşmasının sonunda Rektör Coşkun’u ülkesine davet ederek, “Sizi Filistin’de görmekten büyük şeref duyarız. Siz ziyaret tarihine karar verdiğinizde, ziyaretle bizzat kendim ilgileneceğim.” diye ifade etti.

"KALBİMİZ FİLİSTİN’DE ATIYOR"

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun da "Kalbimizin Filistin’de attığını söylemek isterim." diyerek, Büyükelçi Nabil Maaruf’u üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Filistin meselesine küçük yaşlardan beri vakıf olduğunu belirten Rektör Coşkun, Filistinlilerin acısını paylaştıklarını söyledi.

Atılan bu adımın, Türk ve Filistinli öğrenciler arasındaki kültürel faaliyetlere olumlu katkı sağlayacağını umduğunu ifade eden Coşkun, bunun önemli bir adım olduğuna dikkati çekti. Rektör Coşkun, konuşmasında, Mevlana Değişim Programı hakkında Büyükelçiye bilgi vererek, “Bu değişim programı çerçevesinde hem öğrenciler hem de öğretim üyeleri karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret edebilecekler. Geçen sene Filistin programı yapmak istemiştik ama gerçekleşemedi. İnşallah Mevlana programı çerçevesinde sizin de talep ettiğiniz bu ziyareti önümüzdeki aylarda yaparak ilk adımı atmış oluruz. Bu vesileyle gençlerimizin buna vakıf olmaları büyük önem taşıyor. Bunun gerçekleşmesi için biz de üniversite olarak inşallah üzerimize düşeni yapacağız.” şeklinde konuştu.

Görüşmenin sonunda, üniversitenin şeref defterini imzalayan Büyükelçi Nabil Maaruf, Rektör Coşkun’a da anı plaketi takdim etti. Rektörlük'teki görüşmenin ardından Büyükelçi Maaruf ve Rektör Coşkun, İzzet Baysal Kültür Merkezi'ndeki toplantıya katıldı. Toplantıya; AİBÜ öğrencilerinin yanı sıra Türkiye'de eğitim gören yaklaşık 75 Filistinli öğrenci de katıldı. Filistin Öğrenci Birliği Başkanı ve Öğrenci Temsilcisi Muhammed El Sadi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de gösterilen ilgi ve değerin kendilerini Filistin’de hissettirdiğini vurgulayarak, eşsiz bir manzaraya sahip olan AİBÜ’de olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. AİBÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İlyas Taşkıran ise "Filistinlilere duyulan kardeşliğin daha fazlasını onların gözlerinde görüyoruz. Daima Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız." diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Filistin’e her zaman ayrı bir önem verdiğinin altını çizerek, “Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe, yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin denildiğinde milletimiz aynı duygu iklimine girmekte ve yaşanan her acıda yekpare bir duruş sergilemektedir. Artık dünya gündeminin ilk sırasında yer alan Filistin sorununda en büyük desteğin Türkiye’den geldiği yine tüm dünyaca bilinmektedir. Tarih, Türkiye ile Filistin’in kaderlerini adeta birbiriyle kesiştiğini bizlere anlatmaktadır. Birçok Türk, Filistin topraklarını savunurken orada şehit düşmüştür. Aynı şekilde çok sayıda Filistinli de 100. yıl dönümünü yaşadığımız şanlı Çanakkale savunmasında şehit olmuştur.” şeklinde konuştu.

"BU KARDEŞLİĞİN FİLİSTİN HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNE KADAR DEVAM ETMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ"

Türkiye'nin, başta Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü ve TİKA’nın faaliyetleri olmak üzere bütün alanlarda Filistin halkı ile dayanışma kararlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Rektör Coşkun, “İlkesel, hukuki, dini ve tarihi bağlılıklarımız, Filistin’e olan desteğimizin devamını sağlarken, bugün gerçekleştirdiğiniz ziyaret gibi ikili ilişkilerimizi, dostluk ve kardeşliğimizi daha da pekiştirmenin gayreti içindeyiz. Bu kardeşliğin Filistin halkının özgürlüğüne kadar devam etmesi ise en büyük temennimizdir.” diye ifade etti.

Bu noktada, Filistinli gençlere çok önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Rektör Coşkun, şöyle devam etti: “Türkiye’de yüksek öğretim alanında son dönemde yapılan açılımları iyi takip etmenizi ve buradaki eğitim hayatınız boyunca donanımlarınızı en üst seviyeye çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Mesleki kariyerinize Türkiye üzerinden dünyanın farklı ülkelerinde devam edebileceğinizi Mevlana Öğrenci Değişim Programı vasıtasıyla Avrupa harici ülkelerdeki üniversitelerde eğitimlerinizi sürdürebileceğinizi belirtmek istiyorum.”

‘Yaşasın Türkiye-Filistin kardeşliği’ diyerek sözlerini tamamlayan Rektör Coşkun, Filistinlileri AİBÜ’de öğrenci olarak görmekten mutluluk duyacağını kaydetti. Ziyaret, Büyükelçi Nabil Maaruf ve Filistinli öğrenciler onuruna sosyal tesiste verilen yemeğin ardından Abant ve Gölcük Tabiat Parkı'na yapılan geziyle sona erdi.

CİHAN

Yorumlar