Lösemiyi yendi, doktorlarıyla pasta kesti

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası 42 yaşındaki Meryem Ugurerkan, ağabeyinden alınan kemik iliği ile sağlığına kavuştu.

Google Haberlere Abone ol
Lösemiyi yendi, doktorlarıyla pasta kesti

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası 42 yaşındaki Meryem Ugurerkan, ağabeyinden alınan kemik iliği ile sağlığına kavuştu.

Geçen yıl temmuz ayında akut lösemi hastalığı teşhisi konulan Meryem Uğurerkan, Çukurova Hastanesi Balcalı Hastanesi’nde ağabeyinden alınan kemik iliği ile yeni bir yaşamın kapısını araladı. ÇÜ Balcalı Hastanesi, kalite ve hizmet yelpazesini genişleterek bölgenin ve ülkenin en büyük ve prestijli üniversite hastanesi olma yolunda ilerliyor. Hastane bünyesinde şubat ayında faaliyete geçen Kemik İliği Nakil Ünitesi’nde de iki aylık zaman diliminde dört kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Tecrübeli bir kadroyla sağlık hizmeti sunan Balcalı Hastanesi’nde yapılan bu nakillerin hepsi başarılı sonuç verdi ve hasta yeniden yaşama tutundu.

42 yaşında iki çocuk annesi Meryem Uğurerkan da Balcalı Hastanesi’nde sağlığına kavuşanlardan biri. 2013’ün Temmuz ayında akut lösemi teşhisiyle tedavi olmaya başlayan Meryem Uğurerkan’a ağabeyinden kemik iliği nakli yapıldı. Başarıyla uygulanan nakil ile sağlıklı bir hayata “merhaba” demenin mutluluğunu yaşayan Meryem Uğurerkan taburcu olmadan önce, tedavisini üstlenen doktorlar, eşi ve hastane personeliyle birlikte pasta keserek mutluluğunu paylaştı. Bu nakil aynı zamanda halojenik yani hastanın bir yakınından alınan kök hücre örneğiyle yapılan ilk nakil özelliğini de taşıyor.

TÜM BÖLGEYE HİZMET VERİYOR
Kemik İliği Nakli Ünitesiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Birol Güvenç, kemik iliği naklinin lösemi ve lenf kanserleri gibi klasik tedaviye yanıt vermeyen hastalıklarda hayat kurtarıcı bir tedavi şekli olduğunu söyledi. Naklin kişinin kendi kök hücresinden ya da donör aracılığıyla yapılabildiğini belirten Güvenç, başarılı bir naklin yapılabilmesi için iyi yetişmiş bir ekibin ve altyapı imkânlarının oluşması gerektiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı’nın kemik iliği nakli konusunda son dönemde ciddi bir sertifikasyon sistemi getirdiğini dile getiren Prof. Dr. Güvenç, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova’nın büyük çabalarıyla Balcalı Hastanesi’nin bölgenin ve ülkenin en iyi nakil ünitelerinden birine kavuştuğunu ifade etti.

HEDEF KEMİK İLİĞİ BANKASI
Şubat ayından bu yana 4 kemik iliği nakli gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Güvenç, Meryem Uğurerkan’a yapılan naklin akrabadan alınan kök hücre yöntemiyle gerçekleştirilen ilk nakil olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Güvenç sıradaki hedeflerinin bölgeye hizmet verecek olan bir “Kemik İliği Bankası “ kurarak tüm hastaların mağduriyetlerini gidermek olduğunu sözlerine ekledi.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ise kemik iliği nakil ünitesinin faaliyete geçmesinin ardından gelen nakil haberlerinin kendilerini son derece mutlu ettiğini ifade etti. Taşova merkezde hizmet veren başta hekim ve diğer personellere de teşekkür ederek bundan sonraki amaçlarının daha fazla hastayı tedavi ederek yaşam kalitelerini artırmak olduğunun altını çizdi.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakli Ünitesi; Prof. Dr. Birol Güvenç, Prof. Dr. Berksoy Şahin, Prof. Dr. Melek Erkişi, Biyolog Ferdağ Tekinturhan’dan oluşan ekiple hizmet veriyor.
CİHAN

Yorumlar