Liseliler iyilik için yarıştı, yoksulun karnını doyurdu Afrika’ya su kuyusu açtı

Dünyanın dört bir tarafındaki mağdur ve mazlumlar için ‘ne yapabilirim?’ diye kafa yoran liseli öğrenciler, birlik olup ihtiyaç sahiplerine erzak paketleri, çocuklara oyuncak yetiştirirken Afrika’ya da su kuyusu açtı. Etkin Kadınlar Kültür...

Google Haberlere Abone ol
Liseliler iyilik için yarıştı, yoksulun karnını doyurdu Afrika’ya su kuyusu açtı

Dünyanın dört bir tarafındaki mağdur ve mazlumlar için ‘ne yapabilirim?’ diye kafa yoran liseli öğrenciler, birlik olup ihtiyaç sahiplerine erzak paketleri, çocuklara oyuncak yetiştirirken Afrika’ya da su kuyusu açtı. Etkin Kadınlar Kültür ve İletişim Derneği (ETKİNDER) Başkanı Betül Kökbıyık, ‘Liselerde İyilik Zamanı’ projesiyle üç yıl içerisinde 100 bin erzak paketi, 30 bin kıyafet, 10 bin oyuncak, 35 bin kitap 1500 ünite kan bağışı olmak üzere onlarca yardım organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

ETKİNDER ile Gülneva Gençlik Merkezi Derneği ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Liselerde İyilik Zamanı’ adlı yarışmanın ödül töreni Plaza 16’da yapıldı. Bu sene, 3’üncüsü yapılan 'Liselerde İyilik Zamanı' projesinin finalinde jüri tarafından başarılı bulunan 'en iyi iyilikler' ödülleri kaptı. Bursa genelinden 380 lise öğrencisinin 5’erli grup 76 takım halinde halinde katıldığı yarışmada ilginç yardım organizasyonları çıktı. ‘Hayata Cankat, Bir Tutam Sevgi ve İyilik Kumbarası’ şeklinde üç ayrı kategoride iyilikte yarışan lise öğrencileri, huzur evinden, çocuk yuvalarına, Bursa’dan Afrika'ya kadar ihtiyaç sahiplerinin kapısını çaldı. Uluabatli Hasan Anadolu Lisesi’nden Hilal Yeni, Dilara Meryem Bişkin, Rümeysa Pala, Hatice Yıldırım ve Aybala Beyaz ‘İyilik Kumbarası’ kategorisinde ‘Yoktan vara yolculuk’ adlı yardım projeleriyle birinci olarak tablet bilgisayar kazandı. Arkadaşlarının ve yakınlarının kapısını çalan 5 öğrenci, 10 bin lira değerinde giyim malzemesi toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Öğrenciler, "İlk olarak hangi kategoride yarışacağımıza karar verdik. Projeyi okula duyurduk. Topladığımız malzemeleri de okul deposunda biriktirdik. Sonra tek tek tasnifleyip, ihtiyaç sahiplerine oluşturduk." diye konuştu.

BURADA ÇOK TEMİZ SU İÇİYORUZ AMA AFRİKA’DA SUSUZ İNSANLAR VAR

‘Hayatıma Cankat’ kategorisinde yarışan Osmangazi İMKB Kız Meslek Lisesi’nden Medine Bozkurt, Sedanur Parlak, Dilek Sayar, Bahar Gözütok ve Burca Kaya takım lideri öğretmenleri Nilgün Özer Selimoğlu ile birlikte geliştirdikleri ‘Temiz su’ projesiyle arkadaşlarının ve aile büyüklerinin kapısını Afrika’daki susuzluk çeken mazlumlar için çaldı. Liseli yardım timi, Sudan’ın Darfur eyaletinde bir su kuyusu açmayı başardı. Türkiye’de insanların su sıkıntısı yaşamadığını anlatan Semanur Parlak şunları kaydetti: "Burada çok temiz su içiyoruz, ama orada, Afrika’da susuz insanlar var. Su sıkıntısından ölen insanlar var. Bu yüzden, Afrika’da su kuyusu açtırmaya karar verdik. Allah’a şükür açtırmayı başardık."

‘Bir Tutam Sevgi’ kategorisinde ise Bursa Erkek Lisesi’nden Şeyma Nur Demirel, Burcu Oruç, Şevval Nur Paşaoğlu, Eda Nur Erdal ve Vildan Aslan’dan oluşan ekip, ‘Huzurevinden sevgi evine’ adlı projeyle birinci oldu. Huzurevinde kalan 10 yaşlı ile kimsesizler yurdunda kalan 10 çocuğu birleştiren liseli yardım timi, buluşturdukları çocuk ve yaşlıların ihtiyaçlarını da karşılamak için kolları sıvadı.

BİZ ONLARA ‘BİR İYİLİK YAP’ DEDİK ONLAR BİN İYİLİKLE KARŞILIK VERDİ

ETKİNDER Başkanı Betül Kökbıyık ise etkinliği bu sene üçüncü kez gerçekleştirdiklerini söyledi. Bugüne kadar topluma faydalı birçok projeyi hayata geçirmekle beraber liseli öğrenciler için hazırlanın projenin yerinin farklı olduğunu kaydetti. Kökbıyık şunları söyledi: "Gelecek nesillerinin ayaklarını yere daha sağlam bastıklarını görüyoruz. Bizler, onların hayırda yarışmalarını istedik. Onlara ‘bir iyilik yap’ dedik onlar bin iyilik yaparak karşılık verdi. Bu anlamda biz de gelecek adına umutlandık. Öğrencilerimiz iyilikte, güzellikte, fedakarlıkta heyecanla, cesaretle yarıştılar. Gençlerimize iyilik yapmanın kıymetini, paylaşmanın zevkini yaşatmak istedik. Yarışmaya katılan genç yüreklerin projelerinin hepsi birbirinden değerli. Gördük ki; çocuklarımız, ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ düsturuna uyan, yaşlısını huzurevinde unutmayan, yatan hasta çocukların annelerine moral veren, çocuk esirgeme kurumlarını ziyaret edip çocukları neşelendiren, kan bağışı kampanyaları ile onlarca kişinin imdadına koşan cesaretli, özgüvenli fedakarlar." dedi.

ÜÇ YILDA NELER YAPILDI?

‘Liselerde İyilik Zamanı’ projesiyle üç yılda yapılanları da anlatan ETKİNDER Başkanı Betül Kökbıyık, proje kapsamında 100 bin erzak paketi, 30 bin kıyafet, 10 bin oyuncak, 35 bin kitap 1500 ünite kan bağışı olmak üzere onlarca yardım organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi. Kökbıyık şöyle devam etti: "63 köy okuluna kitap ve kırtasiye yardımında bulunuldu. Afrika’ya su kuyusu açıldı. 10 katarakt ameliyatı yaptırdık. 7 engelliye tekerlekli sandalye alımı yapıldı. 2 bin kişiye ilaç yardımında bulunduk. 6 Suriyeli aileye ev döşendi. 15 kişiye iş bulundu. 500 fidan dikimi gerçekleştirdik. Bursa’nın ilk engelli parkını yaptırdık. 20 kişiye bilgisayar dağıtımı yapıldı. Eğitim seminerleri verdik. ‘365 gün anneler günü olsun’ diyerek 45 anne ve çocuk belirleyerek birlikte vakit geçirmelerini sağladık. Birçok huzurevi ve kimsesiz yurduna ziyaret gerçekleştirdik."

Salonun tıklım tıklım dolduğu programda duygulu anlar da yaşandı. Projede birinci, ikinci ve üçüncü olan takımlara ödülleri verildi. CİHAN

Yorumlar