Linssen istifa etti, Wowereit hesap verecek

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) saymanı Helmut Linssen baskılara dayanamayarak istifa etti.

Google Haberlere Abone ol
Linssen istifa etti, Wowereit hesap verecek

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) saymanı Helmut Linssen baskılara dayanamayarak istifa etti. Vergi kaçırdığı için üç gün önce istifa eden Berlin Kültür Müsteşarı Andre Schmitz ile birlikte son bir haftadır kamuoyunun gündemine oturan Linssen ülke dışındaki bir naylon şirkete yaklaşık 400 bin Euro aktardığı yönündeki iddialarla suçlanıyordu.

"HATA YAPMADIM"

Başbakan Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yapan Linssen konuşmanın ardından istifa kararını duyurdu. Bild gazetesine demeç veren Linssen, “Partimin ve ailemin menfaati doğrultusunda hareket ederek partimden önümüzdeki nisan ayında yapılacak parti kurultayında başka bir sayman seçmelerini rica ettim.” dedi. Linssen Batı Almanya Radyo ve Televizyon Kurumu’na (WDR) yaptığı açıklamada ise “Ben hata yapmadım ama artık hakkımda çıkarılan gürültülere de dayanamıyorum. Burnuma halka taktırıp sirkte gösteri yapmaya ihtiyacım yok.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti’nde 2005 ile 2010 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev yapan, 2010 yılından itibaren de CDU’da saymanlık görevini yürüten Helmut Linssen hakkındaki bilgilerin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin satın aldığı vergi kaçıranlarla ilgili bir CD’de bulunduğu belirtiliyor. İddialara göre Helmut Linssen Bahamalar ve Panama’da kurulan naylon şirketler üzerinden 1997 yılında yaklaşık 400 bin Euro kaçırdı. Linssen olay kamuoyuna yansıdığı günden beri vergi kaçırdığı iddialarını yalanladı.

WOWEREİT’A DESTEK GELDİ

Vergi kaçırdığını kabul ederek Kültür Müsteşarlığı’ndan istifa eden André Schmitz’den dolayı zor durumda kalan Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ise partisi SPD’den destek görmeye başladı. Müsteşar Schmitz’in vergi kaçırdığını bildiği halde ses çıkarmayan ve görevini sürdürmesine izin veren Wowereit geçtiğimiz günlerde parti içinden bazı politikacılar ile partinin gençlik kolu Juso’nun tepkisini çekmişti ancak Genel Başkan Sigmar Gabriel’in verdiği destekten sonra rüzgarı arkasına aldı.

Gabriel’den sonra SPD Berlin Başkanı Jahn Stöss de eski Kültür Müsteşarı ile ilgili konunun yeterince açıklığa kavuşturulduğunu ileri sürerek partidaşı Wowereit’ı güçlendirdi. SPD eski Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse de Wowereit’ı savundu ve “Ben de aynen Wowereit gibi davranırdım. Schmitz çok iyi bir kültür politikacısıdır.” dedi. Berlin eski başbakanlarından Walter Momper (SPD) ise Deutschland Kultur Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Schmitz sicili temiz bir politikacı. Daha önce aldığı tek bir ceza yok. Wowereit sadece vergi sırrını korumuştur. Ona yönelik iddiaları çok ahmakça buluyorum. ” ifadelerini kullandı.

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit’ın vergi kaçakçılığı kamuoyuna yansımadan önce çıktığı kayak tatilinden bu Pazar günü dönmesi ve hafta başında parlamento hukuk komisyonunda muhalefete hesap vermesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar