Liman operasyonunda 14 kişi tutuklandı, bacanak serbest kaldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma operasyonunda 14 kişi tutuklandı, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın bacanağı C.

Google Haberlere Abone ol
Liman operasyonunda 14 kişi tutuklandı, bacanak serbest kaldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma operasyonunda 14 kişi tutuklandı, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 24 kişiden 23'ü, sorgularının tamamlanmasının ardından sabah adliyeye sevk edildi. 1 kişi, savcının talimatıyla serbest bırakıldı. İhaleye fesat karıştırmak, irtikap, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet almak ve vermek, gizli olan ihale bilgilerini başkalarıyla paylaşmak gibi suçlamalarla gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 23 şüpheliden 9'u savcılıktan serbest bırakılırken, 14’ü tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan 14 kişinin tamamı hakkında tutuklama kararı çıktı. Tutuklananların; TCDD eski Liman Daire Başkan Yardımcısı Ş.Ç., İzmir Liman İşletme Müdürü T.Y., İzmir Liman İşletme Müdür Yardımcısı B.B., Ş.A., N.A., H.B., A.O.Y., B.K., İ.Ç., M.E.S., F.Y., M.A.A., M.T.U. ve iş adamı M.C.B. olduğu öğrenildi.

"MAHKEME DEĞİŞTİ BACANAK SERBEST KALDI"

Rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma operasyonu kapsamında üç gündür aranan, bugün sabah saatlerinde avukatıyla birlikte emniyete gelerek teslim olan eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H. ise, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından akşam 19.00 sıralarında adliyeye sevk edildi. Basın mensuplarının görüntü almaması için emniyetten araçla çıkartılan, adliyeye ise cezaevi girişinden sokulan C.H., savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli 14 kişi hakkında tutuklama kararını 7. Sulh Ceza Mahkemesi verirken C.H., nöbetçi mahkemede hakim karşısına çıktı. Nöbetçi mahkeme eski bakan Yıldırım'ın bacanağı C.H.'nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.

"EMNİYETTE İFADE VE RAPOR UZADI UYAP KAPANDI"

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H.'nin Avukatı Ahmet Lütfi Akkuş, mahkemenin tutuksuz yargılama kararının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. C.H.'nin diğer sanıklardan farklı bir mahkemede hakim karşısına çıktığının hatırlatılması üzerine Avukat Akkuş, "Bunun nedeni sadece ve sadece emniyette alınan ifade, rapor sonucunda buraya geliş ve UYAP sisteminin kapanmış olmasıdır. Başka bir durum yok." dedi.

Müvekkilinin gribal enfeksiyona yakalanması sebebiyle teslim olmadığını iddia eden Av. Akkuş, "İzmir merkezli yapılan operasyonda müvekkilim C.H. için çete üyesi olmak, rüşvet almak suçları savıyla hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bugün gözaltına alınan sanıklar mahkeme huzuruna çıkarıldılar, bunlardan 14'ü tutuklandı, C.H. de tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi ancak mahkeme tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi. Yaklaşık 20 gündür Türkiye'de çok ilginç bir süreç yaşıyoruz, insan haklarının, hayatın gizliliğinin tamamen göz ardı edildiği çok ilginç bir süreçten geçiyoruz. Bu süreci C. bey de sonuna kadar iliklerinde hissedecek kadar yaşadı. Aslında burada yapılmak istenen şey, operasyonunun zamanlaması da göz önüne alındığında C. beyden geçerek yakınlarına bir ders vermek diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Avukat Akkuş, dosyada gizlilik kararı olduğunu, kendisinin de dosyayı, söz konusu görüntü, belge ve resimleri bugün görebildiğini belirterek basında çıkan görüntülerle ilgili HSYK, Adalet Bakanlığı ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti.

"GRİBAL ENFEKSİYON NEDENİYLE TESLİM OLMAMIŞ"

Müvekkili C.H.'nin neden üç gündür teslim olmadığı sorusuna Akkuş, "Birkaç gündür kendisi bir dostunun rahatsızlığı nedeniyle yakalama kararını uygulamak üzere evine gelindiğinde Sivas'ta idi. Yakalama kararını görünce gribal enfeksiyon geçiriyor, bunu da atlatıp gideyim diye geldi bana da danıştı. Biz dün kendisiyle anlaşıp akşam arabaya binip sabah buraya gelip teslim olduk." açıklamasında bulundu. Müvekkili hakkında çıkar amaçlı suç örgütü faaliyeti çerçevesinde rüşvet almak, rüşvete aracılık etmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlamalarının yöneltildiğini mahkemede ise sevk maddesinin sadece rüşvete aracılık etmek olduğunu da ifade eden Akkuş, dava sürecinde bunların çok daha iyi görüleceğini sözlerine ekledi.

Mahkeme kararlarının ardından 14 tutuklu minibüsle Buca Cezaevi'ne götürüldü. Bazı sanık yakınları bu sırada basın mensuplarına, 'Arkadaşlar bacanağı da çekin, bacanak serbest kaldı', 'Bırakmışlar mı bacanağı', 'Kameracı bacanağın serbest bırakıldığını da söyleyin', 'O bacanak bu arabaya niye binmedi' sözleriyle tepki gösterdi.
CİHAN

Yorumlar