Liceli depremzedeler: 39 yıldır mağduriyetimiz bitmedi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 39 yıl önce meydana gelen depremin yaraları hala sarılamadı.

Google Haberlere Abone ol
Liceli depremzedeler: 39 yıldır mağduriyetimiz bitmedi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 39 yıl önce meydana gelen depremin yaraları hala sarılamadı. Lice'yi yerle bir eden sarsıntıda zarar görenler için o dönemde geçici olarak prefabrik evler kuruldu, kalıcı konutların 3 yılda yapılacağı sözü verildi.

Yıllar süren mağduriyetin ardından 2005 yılında yani 30 yıl sonra Diyarbakır şehir merkezinde depremzedeler için konut yapılmaya başlandı. 2007 yılında evlerine taşınan depremzedeler konutların Lice ve Kulp ilçesinde yapılan konutlar için karşılıksız olduğunu düşündü. Hatta iddialarına göre, konutların ödemesinin olup olmadığını ilgili kurumlara defalarca sormalarına rağmen ‘borcunuz yok’ cevabını aldılar. Ancak geçtiğimiz günlerde bankalar depremzedelere 30 bin TL borç tebliğinde bulundu ve uyardı: “Üçüncü aya kadar borcunuzu ödemezseniz konutlar satışa çıkartılacak.” Depremzedeler, yıllardır her türlü sıkıntıya duyarsız kalan kurumların şimdi tahsilât peşine düştüğünü belirterek olaya tepki gösteriyor.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 39 yıl önce meydana gelen depremin yaraları hâlâ sarılamadı. Yıllar sonra evlerine kavuşan depremzede aileler susuz elektriksiz evlerde yaşıyor. Diyarbakır'da 1975 yılında meydana gelen ve 2 bin 384 kişinin hayatını kaybettiği Lice depremin ardından Beşyüz Evler Doğal Afet Konutları'nda yaşam mücadelesi veren depremzede ailelerin sıkıntıları bitmiyor. Ulaşım, eğitim, sağlık ve alt yapı gibi sorunları yaşayan yüzlerce depremzede yetkililerden sorunlarının çözümünü istiyor. Depremzedelerden Aziz Aldemir, kendilerine 30 yıl geç konut yapılarak mağdur edildiklerini belirterek “Konutlar yapılırken geri ödeme konusunda hiçbir şey bize söylemediler. Burada yaşayan insanların yüzde 70'i yaşlılık maaşıyla geçimini sağlayan kişilerdir. Öncelikle 30 yıllık bu mağduriyetimizi göz önünde bulundurup minimum seviyeye getirmeleri lazım. Resmiyette bu konutlar 2007 yılında teslim edildiği görülüyor bizler inanmıyoruz çünkü bu konutların teslim edebilmesi için su, elektrik, ulaşım, sağlık ve altyapı gibi sorunların yapılması lazım. DEDAŞ'a ve DSİ'e sorsunlar bu evlerin yapımı sürerken su ve elektrik var mıydı? Burası yaşanacak yer değildir. Biz buranın ödemesini yapmıyoruz. Buranın yolu 2013'te yapıldı. 2011 yılında bankaya gittiğimiz zaman ilgili kişiler bize herhangi bir ödemeniz bulunmuyor. 2012 yılın sonunda bankadan bir evrak geldi 5 yıllık borç birikmiş. Biz bu borçları nasıl ödeyeceğiz. Bizler 2012'de buradaki konutlara yerleşmeye başladık.” diye konuştu.

Depremzedelerden Yaşar Aydın ise konutlara yerleştikleri zaman su ve elektrik sıkıntısını yaşadıklarını belirterek “Elektrik kesildiğinde DEDAŞ'a gidiyoruz ilgili kişilere de biz bayındırlık teslim almamışız. Bayındırlığa gidiyoruz geri ödeme yapılması lazım. Teslimatı yapılmayan bir yerde geri ödemeyi nasıl yapıyorsun. Biz hiçbir şey anlamadık.” diye konuştu. Konutlarda sağlık ocağı, fırın, okul ve güvenliğin olmadığını belirten Aydın, “Arkadaşlarımız gece evlerine geliyorlar yolda bir grup tarafından tehdit ve para alıyorlar. Adamın cebinde ya 5-10 lirası var. Bıçak zoruyla paraları alıyorlar. Şimdi biz gidip derdimizi kime anlatalım. Hastamız olduğu zaman 112'i arıyoruz. Ambulans ya gelir ya gelmez.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar