Libya kimyasal silahların imhasını içeren BMGK kararı

İngiltere'nin sunduğu Libya'nın kimyasal silahlarının imhasını içeren BMGK kararı kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
Libya kimyasal silahların imhasını içeren BMGK kararı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya'nın kimyasal silahlarının ülke dışında imhasına yetki veren kararı oy birliğiyle kabul etti.

Libya'daki kimyasal silahların imhasını içeren tasarı, BMGK Dönem Başkanı Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho'nun yönettiği toplantıda oylamaya sunuldu.

Tasarı, BM'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın da katıldığı toplantıda oy birliğiye kabul edildi.

Tasarıyı sunan ülke bakanı olarak BMGK toplantısında bir konuşma yapan Johnson, kimyasal silahların aşırıların eline düşmesi tehlikesi yüzünden İngiltere'nin bu tasarının arkasında olduğunu söyledi.

BMGK toplantısından önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la da görüşen Johnson, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada ise, terörizmi kansere benzeterek, bundan Ortadoğu'da ve küresel olarak kurtulmak gerektiğini söyledi.

Johnson, İngiltere'nin süper güç olarak BM ile çalışarak istihbarat, bilgi paylaşımı ve terörle mücadele konusunda dünya sahnesinde daha fazla rol oynayabileceğini söyledi.

Tasarı, uluslararası topluma, kimyasal silahların imhası için, silahların ülkeden çıkarılmasında ve imhasında, taşımacılıkla birlikte, uzmanlık ve mali destek sağlanması çağrısında bulunuyor.
Libya ülkedeki kimyasal silahların imhasını içeren Kimyasal Silahlar Konvensiyonu'nu 2004 yılında imzalarken o dönemde yaptığı açıklamada, elinde 24,7 ton sülfür hardal maddesi ile kimyasal silah başlıkları taşıyabilen birkaç bin hava bombası bulunduğunu bildirmişti.

Yorumlar