“Leylâ, Akif’in vasiyetidir”

Prof. Dr. Ergün Yıldırım, milli şair Mehmed Akif’in 'Leylâ' isimli şiirinin milletine vasiyeti olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Leylâ, Akif’in vasiyetidir”

Prof. Dr. Ergün Yıldırım, milli şair Mehmed Akif’in 'Leylâ' isimli şiirinin milletine vasiyeti olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ergün Yıldırım'ın 'Akif’in Leylası' isimli kitabı Etkileşim Yayınları tarafından yayınlandı. Kitapta; Mehmet Akif’in millet kavramına bakışını sosyolojik açıdan inceleyen Yıldırım, Mehmed Akif'in Anadolu’da son şiirini 'Leylâ' adıyla yazdığını belirterek, "Son şiir tarihe ve insanlığa verilen son vasiyettir. Millete yapılan vedanın nidasıdır. Peygamberin yolunda giden bir şahsiyet için Arafat’ta son konuşmayı yapmaktır. Akif de öyle yapar. O da 'Leylâ' şiiriyle milletine son sözünü söylemiştir. Milletine verdiği vasiyetidir. Minberdeki kelamıyla kükreyen bir şahsiyetin veda hutbesidir." dedi. Şiirde, Leylâ’nın bir sembol olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Akif’in Leylâsı millettir. İslâm’ın ve imanın bekçiliğini yapan millet! Türkleri, Kürtleri, Arapları, Arnavutları ve Boşnakları bir arada tutan inançtır. Leylâ buna olan imanı anlatır, bu davaya olan aşkın samimiyetini ifade eder. Leylâ, milletin geleceğine bir bakıştır. Bu yönüyle bir ütopyadır. Milletin kurtuluşunu, geleceğini, saadetini ve vahdetini temsil eden bir ütopya. Her ütopya bir meydan okumadır. Akif de bu ütopyasıyla yaşadığı işgal ve sömürüye karşı meydan okur."

Akif’in şiirinde Leylâ’yı feryatlar içinde çağıran bir mecnun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü Leylâ’nın gelmesi, İslâm birliğinin yeniden kurulması ve Müslümanların kurtuluşu demektir. Müslümanların içinde bulunduğu cehaletten ve yanmış yurtlarının sefaletinden uyanmalarıdır. Bunun için şairimiz kendi canını feda etmeye, deli divane olmaya ve mecnunlaşmaya razıdır. Leylâ, Müslümanların uyanmasını, İslâm etrafında birleşerek beraber olmalarını ve Anadolu istiklaliyle zafere ulaşmalarını sembolize eder. Uyanış, birlik ve zafer temalarını bir arada tutan bir hikayedir. Leylâ, milletin gelecek resmidir. Akif’in özlemi, aşkı, ızdırabı ve imanı Leylâ sembolüyle kendini ifade ediyor. Akif’in yurdu, aşkı ve Leylâsı İslâm’ın geleceğidir. Özlem duyduğu, ızdırap çektiği, Leylâ ile sembolleştirdiği millet varlığıdır. Mehmed Akif, hayatı boyunca bu Leylâ için yaşamış, bu Leylâ için mücadele etmiş ve yine bu Leylâ için çöllere düşmüştür. Onu yakan aşk ateşi ve acıyı bal eyleyen tattır."
CİHAN

Yorumlar