Lazer yöntemiyle varislerden kurtulup, aynı gün taburcu olmak mümkün

Medicine Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Batuhan Özay, "Endovenöz ablasyon yöntemiyle dizden iğne yardımıyla damarın içine girilip damar çıkarılmadan lazer yada radyofrekans yöntemi ile varisler yakılıyor. Çoğu zaman lokal...

Google Haberlere Abone ol
Lazer yöntemiyle varislerden kurtulup, aynı gün taburcu olmak mümkün

Medicine Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Batuhan Özay, "Endovenöz ablasyon yöntemiyle dizden iğne yardımıyla damarın içine girilip damar çıkarılmadan lazer yada radyofrekans yöntemi ile varisler yakılıyor. Çoğu zaman lokal anestezi ile yapılan bu yöntemde aynı gün taburcu olmak, ertesi gün işe başlamak, yara izi kalmaması gibi avantajlar mevcut." dedi.

Varis tedavisiyle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Batuhan Özay, 2000’li yıllarda büyük varislere neden olan damarların tedavisinde devrim yaşandığını belirtti. Özay, "Klasik varis ameliyatları, eğer ana safen toplardamarında ciddi kaçaklar varsa kasık ve diz-ayak bileği seviyelerinde 3-4 cm'lik kesiler yapılarak toplardamarın çıkarılması şeklinde yapılıyordu. Bu yöntemde hastaların ayağa kalkması günlük aktvitelerine dönmesi günler alıyor, bacakta ameliyat bölgesinde izler rahatsız edici oluyordu." dedi. Varislerin sadece kozmetik sorun olmadığını aktaran Özay, şunları kaydetti:

"Varisler, şikayet oluşturarak yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilirler. Lazer tedavisi ile varisler yanında, kaşıntı, kramplar, şişme, ağrı ve ağırlık hissinden de kurtulabilirsiniz. Eğer venöz yetmezliğe bağlı iyileşmeyen yaralarınız (venöz ülser) varsa bunların hızla iyileşmezi ve tekrarının engellenmesi lazer ile mümkündür. Bu yöntemlerde genelde diz hizasından ultrason eşliğinde hastalıklı safen safen ven isimli toplardamara lazer kateteri (tel) yerleştirilip, damarın başladığı yer olan kasık bölgesine kadar ilerletilir. Anestezik sıvı damar çevresine enjekte edildikten sonra lazer enerjisi verilmeye başlanır ve kateter yavaşça geriye doğru çekilir. Tüm damara lazer verildikten sonra kateter çıkartılır ve bacak sarılır. İşlemin tamamı 30-60 dakika sürer. Her ne kadar bireyler farklı tepkiler verse de, genelde lazer tedavisi sırasında ağrı hissedilmez. Eğer işlem gerektiği şekilde yapılmamış ise lazer verilirken yanma tarzında ağrı hissedilebilir. Bunu engellemek içinde damar çevresine anestezik madde içeren sıvı enjekte edilir. Başarı safen toplardamarının ortadan kaldırılması olarak tanımlandığında bu hedefe yüzde 93-98 oranında ulaşılabilmektedir."

Lazer tedavisinin avantajlarından da bahseden Prof. Dr. Batuhan Özay, "30 dakika süren işlem sonrası semptomlarda anında iyileşme görülür. Günlük aktivitelere hemen dönüş mümkündür. Çok az bir ağrı ve morarma olabilir. Cerrahi yara izi yada dikiş olmaz çünkü cilde açılan kesi kalem ucu kadardır. Cerrahiye kıyasla daha yüksek başarı ve daha az tekrarlama oranı olur. İşlem sonrası hasta memnuniyeti çok yüksektir. Başarı oranı da yüzde 93-100 arasındadır." bilgisini verdi.

CİHAN

Yorumlar