Laparoskopiyle obezler de ameliyat edilebiliyor

İzmir'de yapılan laparoskopik bir ameliyatla 130 kilo ağırlığındaki Nurcan Beşbudak'ın rahmi, üç delikten girilerek çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Laparoskopiyle obezler de ameliyat edilebiliyor

İzmir'de yapılan laparoskopik bir ameliyatla 130 kilo ağırlığındaki Nurcan Beşbudak'ın rahmi, üç delikten girilerek çıkarıldı. İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, yaptığı açıklamada, "Eskiden bu hastalara, zayıflayıp gelmesini söylerdik. Gelmezlerdi, çünkü zayıflayamazlardı. Laparoskopi artık obezler için mucize bir yöntem." dedi.

Daha önce çok büyük riskler taşımasına rağmen rahim ameliyatlarında açık yöntem dışında seçenek verilmeyen obez hastalar, artık laparoskopik yöntemle şifa buluyor. İzmir'in Seferihisar ilçesinde oturan ve "morbid obez" grubuna giren, iki çocuk annesi ev kadını 48 yaşındaki Beşbudak, bu yöntemle kanamaya yol açan yumurtalık miyomlarından kurtuldu. Prof. Dr. Şendağ tarafından yapılan kapalı ameliyatla son dört yılını kâbusa çeviren hastalıktan kurtulduğunu belirten Beşbudak, "Yumurtalıklarımdaki miyomlar nedeniyle kanamalarım oluyordu. İki yıl önce ameliyat kararı verildi. Ameliyat önerildi ancak açık ameliyatla iyileşmemin altı ay sürebileceği uyarısı da yapıldı. Şeker ve yüksek tansiyon hastasıyım. Altı ayda bile zor iyileşeceğim söylenince kanamalara katlanıp açıkça menopoza girmeyi bekledim. Menopoza girince kanamalar biter, iyileşirim diye düşündüm. Düşündüğüm gibi olmadı. Gittiğim bir başka kadın hastalıkları uzmanı da ameliyat olmam gerektiğini ancak riskli olduğunu, açık ameliyatı öneremeyeceğini söyledi. Beni, meslektaşı Prof. Dr. Fatih Şendağ'a yönlendirdi. Sonuçta da uygulanan laparoskopik yöntemle sorunlarım bitti." şeklinde konuştu.

Nurcan Beşbudak'ın aşırı şişmanlığının yanında diyabet ve tansiyon hastası da olmasının açık ameliyat riskini büyüttüğünü belirten Prof. Dr. Şendağ, şunları anlattı: "Karın kitlesinin çok büyük olması, açık ameliyat için büyük risk yaratıyor. Açık ameliyatla iyileşme süresi uzun olduğu gibi yaranın enfeksiyon riski de yüksek. Böyle hastaların açık ameliyattan sonra hastanede uzun süre yatması gerekebilir. Obez hastalar için açık ameliyatlar risk taşırken laparoskopik yöntem de eskiden bu hastalara uygun değildi. Zaman değişti, teknoloji çok gelişti. Karında açtığımız üç delikten girerek, hastamızın rahmini çıkardık. Hastamız ağrısız, sancısız üç saatte ayağa kalktı ve taburcu ettik." CİHAN

Yorumlar