Kuzey Ren-Vestfalya’daki okullarda müdür sıkıntısı yaşanıyor

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki 5 bin 690 okulun 767'sinin müdürünün olmadığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Ren-Vestfalya’daki okullarda müdür sıkıntısı yaşanıyor

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki 5 bin 690 okulun 767'sinin müdürünün olmadığı açıklandı. Buna ek olarak bin 121 müdür vekilinin eksikliği, okullar ve öğrenciler için büyük sorunlar doğuruyor.

KRV’de en çok müdür sıkıntısı çeken okullar arasında, İlkokullar ve Hauptschuleler listenin başında yer alıyor. 2 bin 891 ilkokul arasından 360’ı müdür bulamıyor ve bu okullar geçici olarak müdürlük görevini vekâleten yapan öğretmenler tarafından yönetiliyor. Şu an için, 565 müdür vekiline ihtiyaç duyuluyor. Öğretmenler Birliği (VBE) Başkanı Udo Beckmann, yaşanan sorunların zamanla daha da artacağını vurguladı.

VBE Başkanı Beckmann, ’’Büyük sorumluluk altına giren müdürler, elbette uygun bir gelire bağlanmalıdırlar.’’ diyerek, boş müdür koltuklarının nedenini maddi sebeplere bağlıyor. Okul müdürlerinin, normal öğretmenlerden brüt olarak sadece 400 Euro daha fazla para kazanmasını en büyük sorun olarak gören Beckmann, bu denli düşük bir gelirin kesinlikle verilen emekleri karşılamadığını ve bu sebeple öğretmenlerin müdür olmak istemediğinin altını çizdi.

Hauptschuleler’de de durum İlkokullar’dan farklı değil. Toplam 527 Hauptschule’den, neredeyse her üçüncü Hauptschule müdür sıkıntısı çekiyor. 155 müdür eksikliği yaşayan Hauptschuleler, aynı zamanda 221 müdür vekilinin yokluğundan muzdarip.

10 yıldır bu sorunlarla boğuşan okullar, gelecekte bu sorunun daha da büyüyeceğinden endişeli. Krefeld İlkokul Müdürleri sözcüsü Hildegard Reintges, müdür eksikliğini yalnız finansal sebeplere bağlamıyor, ’’Kişi müdür olduğunda, aslında menajerlik yapmaya başlıyor ve öğretmenliğine çok az derecede devam edebiliyor. Böylelikle, tamamen mesleğinizi değiştirmiş oluyorsunuz.’’ diyerek, sadece gelirin düşüklüğünü değil, aynı zamanda meslekî vazifelerin çok büyük ölçüde değişmesini de büyük bir sorun olarak tanımlıyor. CİHAN

Yorumlar