Kuzey Ren Vestfalya öğretmen yetiştirme sistemini değiştiriyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, 2015 yılında yürürlüğe girecek eğitim reformu kapsamında öğretmen yetiştirme sisteminde önemli değişikliklere gidiyor.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Ren Vestfalya öğretmen yetiştirme sistemini değiştiriyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, 2015 yılında yürürlüğe girecek eğitim reformu kapsamında öğretmen yetiştirme sisteminde önemli değişikliklere gidiyor. Buna göre öğretmenlik okuyanlar, istedikleri iki branş için iki bölüm okuyacak ve öğretmenliği istemediklerini anladıkları takdirde başka bir meslek eğitimine daha kolay geçebilecek. Reform gerçekleştiğinde öğretmen adayları ağır Latince dersi görmeyecek.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann (Yeşiller), öğretmen yetiştirmeyle ilgili reformlar kapsamında hazırladığı raporu tanıttı. Yapılan değişiklilerin başında öğretmenlik mesleğinin devlet sınavı sistemi yerine Bachelor ve Master sistemine göre elde edilmesi geliyor. İki kademeden oluşan öğretmenlik eğitimine her öğrenci Bachelor ile başlamak zorunda.

Buna göre öğretmenlik okuyan öğrenciler, öğretmen olmak istedikleri iki branş için iki alan seçecek. Bu bölümleri okuyan öğretmen adayları saha sonra Master’da pedagoji okuyup öğretmenlik eğitimini tamamlayacak. Bu şekilde üniversiteye başlarken öğretmenlik hayali kuran, fakat süreç içerisinde bu mesleğin kendisi için aslında uygun olmadığını düşünen herkes en geç ikinci aşamada başka bir meslek alanına eğilebilecek.

Öğretmenlik okuyan öğrencilerin iki senelik maaşlı stajyerlik dönemleri ise yarım sene kısaltılacak. Kısalan yarım senenin Master sürecine adapte edilmesi de büyük reformlardan biri olarak görülüyor.

Reform 2015 yılında eyaletteki her üniversitede hayata geçecek.

Şu an pilot proje olarak yalnızca Wuppertal Üniversitesi’nde devam eden uygulama sayesinde öğrenciler Master’e başlamış olsalar da,bu mesleğin arzularına uyup uymadığını son kez görme fırsatı bulacak. Master esnasında yarım sene staj yapan öğrenciler gençlik dairelerinde veya eğitim sektörünün başka alanlarında tecrübe sahibi olabilecek.

Bazı öğretmenlik bölümlerini okumak için Latince şartının kaldırılması konusunda ise henüz karar verilmedi. Latince zorunluluğu konusunda en katı uygulamaya sahip eyaletin KRV olduğunu söyleyen Eğitim Bakanı Löhrmann, “Çalışmalarımız bu zorunluluğun çok faydalı olmadığını gösteriyor. En az bir yıl sürecek çalışmalar sonrasında Latince zorunluluğunu hafifletmek istiyoruz.” dedi.

Löhrmann, öğrencilerin ana dil Almancanın yanı sıra bir başka dil bildikleri takdirde bu dillerin okumak için yeterli sayılacağını söyledi. Tarih ve Felsefe öğretmenliği okuyacaklardan ise ‘Küçük Latinum’ diye tabir edilen basit Latince beklentisi olacak.

Konuşmasında PISA sonuçlarına da değinen Bakan Löhrmann, Almanya’nın eğitim alanında eskiden sergilediği kötü tablodan uzaklaştığını söyledi. Löhrmann, “İyi veya kötü okul yoktur. İyi veya kötü öğretmen vardır ve bunlar eğitim durumunu belirler.” dedi. Öğretmenlere çok büyük vazifeler düştüğüne dikkat çeken bakan, “Bunun için zamanın şartlarına uygun bir öğretmen eğitimi sistemine ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar